«Eλπίζω η ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τους ειδικούς, αντί να ξεκινήσει σκληρές διαπραγματεύσεις», αυτό το μήνυμα έστειλε ο Ντάισελμπλουμ προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι από εδώ και στο εξής οι ευρωπαίοι έχουν άλλα πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθούν από τις… κόνξες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι θεσμοί κάθε άλλο παρά θα μαλακώσουν απέναντι στην Ελλάδα μετά το Brexit.

Άλλωστε, ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι όχι μόνο δεν χαλαρώνουν τα πράγματα αλλά αντίθετα πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος καθώς η αβεβαιότητα ενδέχεται να επιδεινώσει τη θέση των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης. «Τώρα ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με πριν θα πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει εγκαίρως το πρόγραμμα», είπε. «Θα είμαστε αυστηροί. Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή», ξεκαθάρισε. Με λίγα λόγια οι ευρωπαίοι θέλουν να «ξεμπερδεύουν» με το θέμα Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, και πόσο μάλλον εμείς, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει η «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. 

Σημαίνει νέο μνημόνιο, κλείσιμο των τραπεζών για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, επιβολήcapital controls, απανωτά και ηχηρά λουκέτα, μείωση εξαγωγών, κατάρρευση της κατανάλωσης, φορολογική λαίλαπα που μηδενίζει εισοδήματα και αποταμιεύσεις, παρατεταμένη ύφεση, ανεργία, ολοκληρωτική απουσία επενδύσεων, μείωση μισθών και συντάξεων και η λίστα δεν έχει τέλος.

Γι αυτό ο Γερούν τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ότι έχει συμφωνηθεί χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα, διαμηνύοντας πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει από τις απαιτήσεις των δανειστών πριν τις γερμανικές εκλογές και πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. «Για αλλαγές στους στόχους για τα πλεονάσματα και το θέμα του χρέους αναμείνατε στο ακουστικό σας μέχρι το τέλος του 2018 και μην ακούσω κιχ», είπε στην ουσία ο Ολλανδός, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό το γνωρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας. Όσο για τα εργασιακά, καλύτερα μην μπείτε στον κόπο να αντισταθείτε, είπε επίσης. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της, αλλιώς θα υπάρχει νέα οπισθοχώρηση στην εμπιστοσύνη που δείχνει τόσο το Eurogroup όσο και οι αγορές» τόνισε με νόημα και προειδοποίησε ότι «αν κάποιοι σκέφτονται ένα πολιτικό παιχνίδι μη εφαρμογής, θα πρέπει να έχουν υπόψη και τη ζημιά που θα γίνει».

Την Τρίτη και ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του 3,5% πλεονάσματος για το 2018, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει αλλαγές στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως», ενώ όπως… υπενθύμισε, «σε περίπτωση που δεν πετύχει υπάρχει και ο κόφτης, να μην ξανανοίξουμε αυτή τη συζήτηση αυτή».

Η θέση των ευρωπαίων δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη και τώρα, στην μετά-Brexit εποχή, δείχνουν ότι δεν πρόκειται να σηκώσουν μύγα στο σπαθί τους. 

Ουσιαστικά και… επίσημα, ο Ντάισελμπλουμ μας παραπέμπει στο… επόμενο μνημόνιο αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όταν (υποτίθεται ότι) θα τελειώσει αυτό, θα συζητηθούν τυχόν αλλαγές σε στόχους και θα μπει στο τραπέζι το σχέδιο για το χρέος. Αυτά δεν θα γίνουν με την Ελλάδα εκτός του ελέγχου της τρόικας και εκτός μνημονίων. 

Για άλλη μία φορά οι ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι δεν φαίνεται ακόμη πουθενά το «αύριο» χωρίς την εποπτεία των δανειστών.  Εκτός και αν η κυβέρνηση αρχίσει πάλι τα παιχνίδια της και οδηγήσει στην «ζημιά» όπως την αποκάλεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, δηλαδή στο Grexit. 

Αυτό για όσους θεωρούν ότι έχουμε ξεμπερδέψει με το σενάριο του Grexit. Κι όμως, τo… μότο του Σόιμπλε «its the implementation stupid» αποκτά τώρα, μετά το Brexit, ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα.

Facebook Comments