Κινηματογραφική εβδομάδα με τον αγαθό γίγαντα του Spielberg, τον George Clooney σε μια ακόμη ταινία κατά του συστήματος και την Nicole Kidman ως τον θηλυκό Lawrence της Αραβίας….

 
THE BFG/Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ   2/5

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Πρωταγωνιστούν : Mark Rylance, Rebecca Hall,Rafe Spall

Μικρό κορίτσι δημιουργεί φιλικό δεσμό με έναν καλοκάγαθο γίγαντα ο οποίος επειδή αρνείται να φάει μικρά παιδιά θεωρείται παρίας στην κοινωνία των γιγάντων….

Ο Steven Spielberg διασκευάζει το κλασσικό παιδικό βιβλίο του Roald Dahl. Στην ουσία πρόκειται για μια οικογενειακή ταινία, στα χνάρια του E.T. (άλλωστε μοιράζονται την ίδια σεναριογράφο, την αδικοχαμένη Melissa Mathison) σε καμιά περίπτωση όμως τόσο ολοκληρωμένη ή τόσο καλή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα 69 του ο Spielberg έχει ξεχάσει πώς να μας συγκινεί. Γιατί το φιλμ μπορεί να είναι ένας τεχνολογικός θρίαμβος  αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχει και καρδιά και ψυχή κυρίως βέβαια χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία του μελαγχολικού Mark Rylance που μας δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο καλός ηθοποιός είναι. Και μόνο από τις κινήσεις του γίγαντα καταλαβαίνουμε την καλή του καρδιά και αυτό είναι σπάνιο να το επιτύχει ένας δημιουργός ( και φυσικά η ομάδα του των οπτικών εφέ). Εξαιρετική και ταιριαστή η μουσική του επένδυση του John Williams. Στον αντίποδα η μικρή Barnhill δεν είναι κάτι το φοβερό ενώ όλο το φιλμ κυρίως ως προς το περιεχόμενο θυμίζει μια επανάληψη των όσων μας έχει προσφέρει ως τώρα ο Spielberg. Τον δεσμό ανάμεσα στα παιδιά και τους φίλους τους από άλλους κόσμους. Έχει κάποια θεματάκια στο ρυθμό ενώ και οι σκηνές δράσεις για Spielberg είναι μέτριες. Διασκεδαστικό αλλά όχι κλασσικό….

MONEY MONSTER/ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ    1.5/5
Σκηνοθεσία : Jodie Foster
Πρωταγωνιστούν : George Clooney, Julia Roberts, Dominic West, Jack O Connell

Ο παρουσιαστής οικονομικής τηλεοπτικής εκπομπής ( Clooney) και η παραγωγός της εκπομπής ( Roberts) βρίσκονται όμηροι αλλόφρονος επενδυτή (Ο Connell) ο οποίος καταλαμβάνει δια της βίας το τηλεοπτικό στούντιο….

Μια ακόμη ταινία εμπνευσμένη από το εξαπατάν καπιταλιστικό σύστημα. Αλλά αν το Μεγάλο Σορτάρισμα φάνηκε σε πολλούς περίπλοκο , η ταινία της Foster είναι η χαρά του απλού, ενίοτε και απλοϊκού ,το οποίο φυσικά δεν είναι καλό. Πρόκειται για μια κριτική στο ρηχό τρόπο με τον οποίο η οικονομική δημοσιογραφία αντιμετωπίζει τον αντικείμενο της όσο βεβαίως και στον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές. O Clooney σε μεγάλη φόρμα – αυτούς τους ρόλους άλλωστε τους παίζει με κλειστά μάτια – και η Roberts όπως σχεδόν πάντα αξιόπιστη. Ο O Connell μας τα χαλά αλλά δεν φταίει μόνο αυτός αφού η Foster τον έχει βάλει να φωνάζει συνεχώς. Το σενάριο – παρά τα γραφήματα και τους πίνακες – δεν είναι περίπλοκο και έχει και κάποιες τρύπες τις οποίες η Foster προσπαθεί – με χάρη είναι η αλήθεια – να τις καλύψει, τα μπαλώματα όμως φαίνονται. Κι αυτή η έλλειψη περιπλοκότητας, πρόκειται για ένα συμβατικό θρίλερ, είναι και το μεγάλο μείον της ταινίας. Το ενδιαφέρον χάνεται μετά τις πρώτες σκηνές και απλά παρακολουθείς πώς τα πράγματα θα οδηγηθούν στο φινάλε. Για τα 98 μπορεί και να σε κρατήσει αλλά φεύγοντας θα σου λείψει το αίσθημα της κάθαρσης που θα είχες αν έβλεπες π.χ. ένα αντίστοιχο φιλμ του μάστορα Sydney Lumet.

QUEEN OF THE DESERT/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ   1/5
Σκηνοθεσία : Werner Herzog
Πρωταγωνιστούν : Nicole Kidman, James Franco, Robert Pattinson

Χρονικό της ζωής της Gertrude Bell ( KIdman) Βρετανίδας αρχαιολόγου, συγγραφέως , εξερευνήτριας και χαρτογράφου ….

Κι όμως υπάρχει ταινία του Herzog που μπορεί να σε σκοτώσει από την …ανία που σου προκαλεί. Ένα πορτραίτο – ή προσπάθεια αυτού – χωρίς πάθος και όραμα για ένα πρόσωπο που ούτε το γνωρίζουμε εις βάθος αλλά δυστυχώς ούτε μας ενδιαφέρει να το γνωρίσουμε έτσι όπως δίνεται, παρότι στην ουσία αποτελεί τον θηλυκό TE LAWRENCE – πιο γνωστός ως Λόρενς της Αραβίας. Υποθέτω ότι ο Γερμανός σκηνοθέτης είχε ως στόχο να πλάσει κάτι αντίστοιχο  του O Toole με την Kidman αλλά αποτυγχάνει οικτρά. Εδώ όμως δεν υπάρχει κανένας ερωτισμός στο χαρακτήρα – το μόνο που προκαλεί η Kidman είναι σεβασμός στους βεδουίνους και ένα καταπιεσμένο δυστυχώς πάθος στους Βρετανούς. Ούτε φυσικά υπάρχει η αμφισημία του Lawrence , η φλόγα. Τι μας μένει; Ένα ατέλειωτο πήγαινε-έλα της Kidman σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής από το οποίο στην ταινία δεν φαίνεται να εξελίσσεται ο χαρακτήρας της, να ωριμάζει. Για την ακρίβεια δεν φαίνεται ότι επηρεάζουν ούτε το μαύρισμα της ! Αντί να μας εξηγεί ο δημιουργός το ελατήριο που οδηγεί την Kidman η υπερβολικά πολλή αφήγηση η οποία μας μιλά για την πνευματική υπόσταση της ταινίας που όμως δεν γεννά τέτοια στοιχεία .Υπάρχουν ακόμη ένας ξύλινος Franco κι ένας Pattinson το ντύσιμο του οποίοι προκάλεσε γέλωτες στην Berlinale – αν και προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ τίμιος. Οι διάλογοι μένουν …αξέχαστοι για την ελαφρότητα τους (sic)…Μια πεζή αφήγηση μιας γεμάτης περιπέτειες ζωής…

THE GODFATHER/Ο ΝΟΝΟΣ
Σκηνοθεσία : Frances Ford Coppola
Πρωταγωνιστούν : Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

O γηραλέος πατριάρχης δυναστείας του οργανωμένου εγκλήματος μεταφέρει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του στον αμφίθυμο γιο του… Επανέκδοση μιας από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που τιμήθηκε με 3 Όσκαρ. Αν υπάρχει κάποιος που δεν το έχει δει, ο θερινός είναι η καλύτερη λύση.

Facebook Comments