Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι γεγονός! Σε μια χρονική συγκυρία ανατροπών και επαναδιαπραγματεύσεων, κατά την οποία τα πάντα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξανεμιστούν, ο πλούτος της αρχαίας ελληνικής αλλά και της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς αναβιώνει στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Προσφέροντας ανάσες πνευματικής ανάτασης, το Φεστιβάλ καλεί όλους τους -‘Ελληνες και μη – λάτρεις των “καλών τεχνών” σε μια γιορτή γεμάτη ιδιαίτερα χρώματα, ήχους και εικόνες… Ακολουθούν 3 θεατρικές και 3 μουσικές προτάσεις για τον μήνα του Ιουλίου:

Θέατρο

1-2 ΙΟΥΛΙΟΥ 

“Πλούτος” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Κιμούλη @ Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

 

 

 

 

 

 

 

Για τη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, ο Αριστοφάνης φαίνεται να έχει τη λύση.

Η παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της αριστοφανικής κωμωδίας σε ένα στοιχείο που τις περισσότερες φορές παραβλέπεται: ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά τον Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίνοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, από τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και τις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει.

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης • Σκηνοθεσία-Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης • Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας • Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη • Μουσική: Γιώργος Ανδρέου • Στίχοι: Ισαάκ Σούσης • Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος • Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου & Θανάσης Γιαννακόπουλος • Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς.

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Αλμπέρτο Φάις κ.ά.

 

21-22 ΙΟΥΛΙΟΥ

“Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ σε σκηνοθεσία Ε.Ευθυμίου @ Θέατρο REX – Σκηνή Κοτοπούλη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942 στη διάρκεια της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, η Αντιγόνη του Ανούιγ συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος. Η νεότητα και το γήρας, η ομορφιά και η ασχήμια, η δύναμη και η αδυναμία, το δίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται για να ξεσκεπάσουν μια κοινωνία φοβισμένη, βουτηγμένη στον ατομικισμό και τη διαφθορά, μια κοινωνία σε σημείο μηδέν.

Σε αυτήν την πολιτεία-ναυάγιο που η μυρωδιά του πτώματος του Πολυνείκη χρησιμοποιείται ως μέσο σωφρονισμού των πολιτών, που οι νεκροί είναι εναλλάξιμοι, που «αλήθεια είναι αυτό που δεν λέμε», ο Κρέων έρχεται ως σωτήρας, λέει «ναι» στην εξουσία και ως ταπεινός εργάτης της «διοικεί ανθρώπους». Η Αντιγόνη, παιδί κι αυτή μιας άρρωστης κοινωνίας, με το ένστικτο της νιότης, αντιστέκεται, θάβει τον νεκρό αδελφό της, λέει «όχι» στην «ακριβή, τη βρομερή ελπίδα» που επικαλείται η εξουσία. Στο τέλος, πλάι σε έναν Φρουρό, που έχει ακυρώσει όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του, κλονίζεται, δεν ξέρει πια γιατί πεθαίνει… Ο αμετανόητος Κρέων θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνία της πολιτείας, οι Φρουροί θα συνεχίσουν να πίνουν και να παίζουν χαρτιά. Ένα σύγχρονο γηροκομείο, μια κοινωνία που περιμένει να πεθάνει, ένα τραγουδάκι που υμνεί τον ήρωα Ετεοκλή και η φωνή της Αντιγόνης που αντηχεί αέναα μέσα από την αιωνιότητα, φωτίζοντας κάθε φορά νέες όψεις του τραγικού.

22-23 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΚΘΒΕ: «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις @ Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης

Χορογραφία-Κίνηση: Έντι Λάμε

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Διανομή

Ετεοκλής: Γιάννης Στάνκογλου (23/7) / Χρίστος Στυλιανού (22/7)

Άγγελος: Γιώργος Καύκας

Κήρυκας: Αλέξανδρος Τσακίρης

Αντιγόνη: Νάντια Κοντογεώργη

Ισμήνη: Ιώβη Φραγκάτου

Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Μουσική

 

1-2 ΙΟΥΛΙΟΥ

“Συνάντηση” @ Αρχαίο Θέατρο Μικρής Επιδαύρου

Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη. Ερμηνεία τραγουδιών: Σοφία Μανουσάκη 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η σχέση που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή δημιούργησε στον διεθνούς φήμης πιανίστα την επιθυμία να μπει στο στούντιο και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με τη Σοφία Μανουσάκη, μια νεότατη ερμηνεύτρια-αποκάλυψη, κατ’ ομολογία του ίδιου του συνθέτη. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στην Επίδαυρο, μόνο με ένα πιάνο και μια φωνή, αναδεικνύοντας το μεγαλείο των μελωδιών του μεγάλου έλληνα μουσουργού. Παράλληλα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη, της περιόδου 1980-2000.

Φιλική συμμετοχή: Μαριλίζα Παπαδούρη, βιολοντσέλο

5 ΙΟΥΛΙΟΥ

Φεντερίκο Φελλίνι-Νίνο Ρότα @ Ωδείο Ηρώδου Αττικού

 

 

 

 

 

 

 

 

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Έχοντας επιλέξει τρία πρωταγωνιστικά «δίδυμα» για τις τρεις συναυλίες που δίνει φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η ΚΟΑ αφιερώνει τη βραδιά της 5ης Ιουλίου σε δύο μυθικά πρόσωπα του σινεμά και της κινηματογραφικής μουσικής: τον Φεντερίκο Φελλίνι και τον Νίνο Ρότα, τα ονόματα των οποίων αρκούν για να ανακαλέσουν στη μνήμη μας περίφημες κινηματογραφικές σκηνές και λατρεμένες μελωδίες. Κατά τη

διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ταινίες του Φελλίνι.

Η Κρατική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γερμανού Φρανκ Στρόμπελ –κορυφαίου μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής στην Ευρώπη– θα ερμηνεύσει τις υπέροχες μουσικές που συνέθεσε ειδικά για τις ταινίες ο μεγάλος Νίνο Ρότα.

 

16-18 ΙΟΥΛΙΟΥ

“Καμεράτα : West Side Story” του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν @ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Πέτρου, παρουσιάζουν, σε μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή, το διασημότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϋ. 

Βασισμένο στην αθάνατη ερωτική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας του Σαίξπηρ, το West Side Story μεταφέρει τη δράση στο σήμερα, με την αξέχαστη μουσική μιας από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν. Το απόλυτα «κλασικό» μιούζικαλ πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 στο Μπρόντγουεϋ με τεράστια επιτυχία, ενώ έγινε διάσημο ανά τον κόσμο με την ομώνυμη ταινία των 10 Όσκαρ, που γυρίστηκε το 1961.

Με φωνητικές απαιτήσεις που πλησιάζουν στην όπερα, αλλά και με μοναδικής ομορφιάς χορευτικά μέρη, το West Side Story παρουσιάζεται από την Καμεράτα με 35μελή συμφωνική σύνθεση και με ένα λαμπερό 32μελές επιτελείο από διακεκριμένους τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιούς. Το έργο ανεβαίνει στην υπέροχη αυθεντική ενορχήστρωση του 1957, με τις τελευταίες βελτιώσεις του ίδιου του Μπέρνσταϊν, που έγιναν κατά τη διάρκεια της θρυλικής ηχογράφησης του έργου με την Κίρι τε Κανάουα και τον Χοσέ Καρρέρας για την Deutsche Gramophone.

O συγγραφέας Άρθουρ Λώρεντς και ο στιχουργός Στήβεν Σόντχαϊμ μεταφέρουν τη δράση στη Νέα Υόρκη, εστιάζοντας στην έχθρα ανάμεσα σε δύο νεανικές συμμορίες: τους αμερικανούς «Σίφουνες» και τους πορτορικανούς «Καρχαρίες». Σε αυτή την αντιπαλότητα που ακροβατεί ανάμεσα στο εφηβικό παιχνίδι και σε καταστάσεις που απορρέουν από τα μεγάλα κοινωνιολογικά ζητήματα της εποχής (ρατσισμός, μισαλλοδοξία, μεταναστευτικό πρόβλημα), γεννιέται ο έρωτας μεταξύ της Πορτορικανής Μαρίας και του Αμερικανού Τόνυ.

Οι φωτεινές δόσεις χιούμορ και η χορευτική μουσική του έργου, με ισχυρές δόσεις τζαζ και λάτιν, δεν αποπροσανατολίζουν από τον βασικό του δραματικό προσανατολισμό: το West Side Story είναι πάνω απ’ όλα μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης που γράφτηκαν για το μουσικό θέατρο.

Συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Μεγάρου Μουσικής και της Καμεράτα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: http://greekfestival.gr/gr/home

Facebook Comments