Την εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα, και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ.

Στα μέτρα χαλάρωσης που αναμένεται να αποφασιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, είναι επίσης η πλήρης απελευθέρωση της δυνατότητας για πρόωρη αποπληρωμή δανείων. Αντίθετα σε ισχύ αναμένεται να παραμείνει το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ, με μοναδική ίσως διαφοροποίηση τη δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του διπλάσιου του ποσού, δηλαδή 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

Την πρόθεση για απελευθέρωση των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα προανήγγειλε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», και σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα οδεύει ήδη προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη χαλάρωση των capital controls. Προσδιορίζοντας τα επόμενα βήματα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «θα απελευθερώσουμε το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού, και έτσι θα μπορεί κάποιος να βάζει και να βγάζει χρήματα από τις τράπεζες όποτε θέλει, χωρίς να υπόκειται σε κεφαλαιακό έλεγχο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα είναι ώριμο και αναμένεται να εγκριθεί άμεσα, δίνοντας σε κάποιον τη δυνατότητα να καταθέσει όσα χρήματα θέλει στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη –όπως συμβαίνει με το ελεύθερο χρήμα από το εξωτερικό– χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό.

Στόχος είναι η προσέλκυση καταθέσεων και η βελτίωση της ρευστότητας για τις τράπεζες, οι οποίες παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, βλέπουν τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς ιδιωτών να συνεχίζουν να μειώνονται κάθε μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τον Μάιο τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των νοικοκυριών –χωρίς δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων– μειώθηκαν κατά 760,1 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 101,4 δισ. ευρώ, ενώ το τελευταίο δωδεκάμηνο, δηλαδή από την ημέρα επιβολής των capital controls, η μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών έφτασε τα 2,7 δισ. ευρώ.

Η ανησυχία στις τράπεζες μεγαλώνει ενόψει των φορολογικών υποχρεώσεων που ξεκινούν από τις 29 Ιουλίου με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και της επερχόμενης καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, που αναμένεται να δημιουργήσει νέα αιμορραγία στις καταθέσεις.

Να διευκρινιστεί ότι μέχρι σήμερα το χρήμα που προέρχεται από το εσωτερικό, δηλαδή από θυρίδες και στρώματα, υπόκειται εξ ολοκλήρου στο καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για το χρήμα που κατατίθεται στις τράπεζες από το εξωτερικό (ξένο χρήμα), το οποίο μπορεί κάποιος να επανεξάγει στο σύνολό του ή να κάνει ανάληψη έως 10% του ποσού σε μετρητά στο εσωτερικό. Οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι οι εισροές από το εξωτερικό είναι μηδαμινές και αποδίδουν αυτή τη στάση στην αβεβαιότητα, που συνεχίζει να υπάρχει για την ελληνική οικονομία. Η παροχή κινήτρων μέσα από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που υπάρχουν κυρίως στις θυρίδες ή στα στρώματα, εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιώσει τη ρευστότητα στις τράπεζες, στον βαθμό που αποκατασταθεί και το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα.

Προσδιορίζοντας τα επόμενα βήματα στη χαλάρωση των capital controls, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων, που σήμερα υπόκειται επίσης σε περιορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να απελευθερωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.

Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του ορίου των 10.000 ευρώ για την πληρωμή εισαγωγών.

Facebook Comments