Οι διακοπές στην Ελλάδα θα γίνουν πιο ακριβές
H αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αποτρέπει τους τουρίστες εκτιμά ο αυστριακός Τύπος
H αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αποτρέπει τους τουρίστες εκτιμά ο αυστριακός Τύπος
«Η Ελλάδα παραμένει ελκυστική για τους τουρίστες σε όλο τον κόσμο ωστόσο οι αυξανόμενες τιμές και το Brexit καθιστούν νέα ρεκόρ επισκεπτών απίθανα» σημειώνει η αυστριακή Die Presse στην ανταπόκρισή της από την Ελλάδα και γράφει αναλυτικότερα: «26 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι. Αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον πληθυσμό. Ένα απόλυτο ρεκόρ παρά τις κρίσεις και τις καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Θα είναι και φέτος έτσι; Το ερώτημα απαντάται με ένα αποφασιστικό ίσως. Οι αριθμοί για την τρέχουσα σεζόν συμπεριλαμβανομένου και του Μαΐου δεν είναι άσχημοι, αλλά σαφείς αυξήσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια δεν αναμένονται. Ο κλάδος του ελληνικού τουρισμού δείχνει σημεία κόπωσης».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Αυτό έχει πολλούς λόγους και ένας από αυτούς που κάνει πολλούς ξένους να κοκκινίζουν από θυμό κατευθυνόμενοι στην Ακρόπολη είναι ότι ένα εισιτήριο για «τον ιερό βράχο» κοστίζει 20 ευρώ. Με όλη την αγάπη προς το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αυτό είναι μια αναίδεια, η οποία μακροπρόθεσμα δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».
Έφυγε το χαμόγελο από τα χείλη των Ελλήνων
«Μελαγχολία στην χαρούμενη Ελλάδα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung, η οποία σημειώνει: «Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης τετραπλασιάστηκε. Το 2008 χωρίς δουλειά ήταν 178.000 άνθρωποι. Μετά από εφτά χρόνια ύφεσης είναι 872.000. Οι προοπτικές τους να βρουν δουλειά είναι μηδενικές. Με 24,5% η ανεργία στην Ελλάδα έχει φθάσει σε ύψος ρεκόρ. Καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται πλέον αλλά πάρα πολλές καταργούνται μια και καθημερινά εκατοντάδες επιχειρήσεις πτωχεύουν. Το κύμα των πτωχεύσεων δεν αφορά μόνο μικρούς εμπόρους και εταιρείες, όπως συνέβαινε τα πρώτα χρόνια, τώρα όλο και συχνότερα μεγάλες, παραδοσιακές επιχειρήσεις κλείνουν».
Και η ΝΖΖ συνεχίζει: «Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η μετανάστευση είναι η τελευταία επιλογή. Πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια μαζική έξοδος από την χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας από το 2008 συνολικά 427.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα. Δεν είναι όμως μόνο νέοι και καταρτισμένοι που γύρισαν την πλάτη στη χώρα. Οι μισοί από όσους μεταναστεύουν είναι πάνω από σαράντα χρονών (…). Η μετανάστευση δεν είναι όμως εύκολη κυρίως για πιο μεγάλους ανθρώπους. Ακόμα δεν είναι εύκολο να βρει κανείς δουλειά στο εξωτερικό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν διαφορετικά τα πράγματα».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Το αφήγημα μιας γρήγορης βελτίωσης χάρη σε μια άλλη πολιτική ή μια επιτυχούς εξόδου από την ΕΕ δεν το πιστεύει κανείς πλέον. Το τέλος των ψευδαισθήσεων κάνει τους ανθρώπους μελαγχολικούς. Έφυγε το χαμόγελο από τα χείλη των άλλοτε χαρούμενων Ελλήνων».
Τέλος, η αυστριακή de Standard αναφέρεται στην πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους και αναφέρει: «Οι δικηγόροι, όπως και οι αρχιτέκτονες και οι γιατροί παραπονούνται για ένα παράλογο υψηλό ποσοστό εισφορών: θα πρέπει να δίνουν το 70% και παραπάνω του εισοδήματός τους από τον ερχόμενο χρόνο. Διαφορετικά από όσο θα περίμενε κανείς το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι μικρό. 2.000 ευρώ και λιγότερα το μήνα – επίσημα δηλωμένα – είναι μια συνηθισμένη περίπτωση και, αντίθετα με τους υπαλλήλους, φορολογούνται από το πρώτο ευρώ».
Facebook Comments