Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί εάν δεν το έβλεπε με τα ίδια του τα μάτια: από τον τέταρτο μέχρι τον έκτο όροφο ενός διοικητικού κτιρίου στο Βερολίνο έχουν καταλύσει 200 πρόσφυγες. Οι μισοί από αυτούς είναι Σύροι, οι υπόλοιποι έχουν φτάσει από το Αφγανιστάν, το Ιράκ ή άλλες χώρες. Σε αυτόν τον προσωρινό χώρο υποδοχής οι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν το πολύ έξι μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα η διαδικασία αξιολόγησης για την παροχή ασύλου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Τότε είτε θα αποκτήσουν το πολυπόθητο δικαίωμα παραμονής είτε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Καθώς η απόφαση όσον αφορά Σύρους και Ιρακινούς είναι σχεδόν πάντοτε θετική, η σχετική προθεσμία μάλλον θα τηρηθεί. Για ανθρώπους από άλλα κράτη μπορεί όμως η διαδικασία να διαρκέσει περισσότερο. Ο Γιάννης Μουζάλας ήθελε να πληροφορηθεί αυτοπροσώπως για τις διαδικασίες παροχής ασύλου στη Γερμανία. Μετά τη σχετική πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε να επισκεφθεί ένα κατάλυμα προσφύγων.

Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκε ένα κατάλυμα στην περιοχή του Βερολίνου Tiergarten απέναντι από το υπουργείο Άμυνας και στη γειτονιά με τις πρεσβείες. Ο έλληνας υπουργός δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα, εάν είναι ικανοποιημένος με αυτή την επιλογή: «Στην Ελλάδα ξεναγώ τους ξένους επισκέπτες σε χώρους υποδοχής, των οποίων οι συνθήκες είναι κατά κανόνα άσχημες. Κι αυτό επειδή δεν θέλω να δείξω τι έχουμε καταφέρει, αλλά τι έχουμε ακόμη να κάνουμε».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τη διοίκηση του ξενώνα ο Γιάννης Μουζάλας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο διευθυντής του ξενώνα Μάνφρεντ Νόβακ από τον σύλλογο κοινωνικής πρόνοιας AWO τον ενημέρωσε για το ποσό των 10,90 ευρώ που διατίθεται ημερησίως για σίτιση κατ άτομο, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα μαθήματα γλώσσας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται πόσους πρόσφυγες θα υποδεχθεί κάθε γερμανικό κρατίδιο ανάλογα με τα φορολογικά του έσοδα και το μερίδιο του πληθυσμού που διαμένει εκεί.

Στον αέρα ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ»

Ωστόσο η κατανομή των προσφύγων σε κάθε κράτος της Ευρώπης αποτελεί ακόμη άλυτο πρόβλημα. Κι αυτό επειδή κάποια κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ουγγαρία, είναι ιδιαιτέρως αναβλητικά όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων. Γι αυτό το λόγο η Ελλάδα δεν επιθυμεί να τηρήσει στο εξής τους όρους του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσφυγας πρέπει να ζητήσει άσυλο στην χώρα της ΕΕ που έφτασε για πρώτη φορά πατώντας σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα κατά κανόνα στην Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

«Πέρσι έφτασαν από το Αιγαίο στην Ελλάδα και κατ επέκταση στην ΕΕ 850.000 άνθρωποι» τονίζει ο έλληνας υπουργός. «Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου η υποδοχή τους θα έπρεπε να είναι δική μας αρμοδιότητα. Αλλά με ποιο τρόπο θα μπορούσε να το διαχειριστεί αυτό η Ελλάδα;» Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός όμως επιθυμεί τη διατήρηση του κανονισμού, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση Μουζάλα-ντε Μεζιέρ.

38.000 πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα;

Από το 2011 έχουν ανασταλεί οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, καθώς τόσο τα γερμανικά όσο και το ευρωπαϊκό δικαστήριο είχαν διαπιστώσει ελλείψεις στις διαδικασίες παροχής ασύλου. Εντωμεταξύ όμως έχουν σημειωθεί πρόοδοι στο σύστημα ασύλου. Για τον λόγο αυτό θα μπορούσαν να ξαναξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις, μία εξέλιξη που θα αφορούσε αρχικά 38.000 ανθρώπους. Οι επαναπροωθήσεις και οι επανεγκαταστάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, δήλωσε ο ντε Μεζιέρ.

Ωστόσο ο Γιάννης Μουζάλας απέρριψε αυτή την πρόταση, καθώς η κατάσταση στη χώρα καθιστά τις επαναπροωθήσεις αδύνατες. Επιπλέον δεν βρίσκεται σε ισχύ τώρα κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακατανομής προσφύγων, είπε ο έλληνας υπουργός. Οι αναστολή των επαναπροωθήσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα έληξε επισήμως την περασμένη Πέμπτη. Όσο δεν υπάρχει ωστόσο νέα απόφαση, δεν πρόκειται να επαναπροωθηθούν πρόσφυγες.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, ο Γιάννης Μουζάλας κράτησε έναν καλό λόγο για τη Γερμανία: «Η Γερμανία έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση» είπε. Και σε αυτή την περίπτωση περιμένουμε τη συνδρομή του ντε Μεζιέρ, «όπως πάντα». Ο ίδιος έχει ζητήσει να διατεθούν εμπειρογνώμονες και διερμηνείς, ώστε οι διαδικασίες παροχής ασύλου να διεκπεραιώνονται ταχύτερα. Άλλωστε η Ελλάδα έχει υποβάλει ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

Facebook Comments