Την πολιτική σταθερότητα της χώρας υπονομεύει ο Αλέξης Τσίπρας με το νέο εκλογικό νόμο τονίζει το πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στην κυβερνητική απόφαση για απλή αναλογική. Ο νόμος κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζει για αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει ακόμα μια θητεία στην πρωθυπουργία. Με τον τρόπο αυτόν ωστόσο, μακροπρόθεσμα υποσκάπτει την πολιτική σταθερότητα της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό βραχυπρόθεσμα, καθώς η ΝΔ πιθανώς κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, θα αφήσει το εύθραυστο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας πιο εκτεθειμένο σε μια κατάρρευση. «Σε προηγούμενα πειράματα με ένα πιο ισορροπημένο σύστημα, οι κυβερνήσεις άντεξαν κατά μέσο όρο λιγότερο από πέντε μήνες» σχολιάζει το πρακτορείο.

«Η ιστορία της αναλογικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οδηγεί σε απελπισία σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θανάσης Διαμαντόπουλος. «Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δε θα κρατήσουν πολύ και θα είναι δυσλειτουργικοί, και η αστάθεια θα αποθαρρύνει τους πιθανούς επενδυτές» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο της Αlco ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει, οποτεδήποτε πάει η χώρα σε εκλογές, να πιέσει για επαναληπτικές εκλογές στο πλαίσιο του νέου νόμου και έπειτα να σχηματίσει συνασπισμό προκειμένου να εκτοπίσει την NΔ βάσει του νέου εκλογικού νόμου. «Βάσει του ελληνικού Συντάγματος, το κόμμα με τις περισσότερες έδρες έχει στη διάθεσή του μόλις τρεις ημέρες για να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία πριν η σκυτάλη περάσει στο επόμενο μεγαλύτερο κόμμα. Επομένως μακρόχρονες και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις σαν εκείνες που γίνονται στην Ισπανία φέτος, είναι απίθανες. Πρόκειται για ένα ‘‘επικίνδυνο κόλπο’’ από πλευράς του Τσίπρα και θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα» παρατηρεί το πρακτορείο.

«Μόλις εκπυρσοκροτήσει το όπλο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιον θα χτυπήσει», αναφέρει ο Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Διαμαντόπουλος προειδοποιεί ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα καταστήσουν δυσκολότερο το σχηματισμό κυβέρνησης. Κι αυτό, γιατί ακόμη κι αν σχηματιστούν πλειοψηφίες, θα μπορούν εύκολα να βρεθούν υπό την ομηρία ριζοσπαστικών κομμάτων, ενώ εξτρεμιστικά κόμματα θα μπορούσαν να ενισχυθούν.

«Ακόμη και σε ώριμες δημοκρατίες με αναλογική εκπροσώπηση, όπως στην Ολλανδία ή το Βέλγιο, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συχνά διαρκούν μήνες», επισήμανε ο Διαμαντόπουλος. «Πρόκειται για συνταγή καταστροφής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δηλώνει ότι η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί κίνηση στρατηγικής για πολιτικό όφελος, αλλά αποτελεί δέσμευση του κόμματός του επί πολύ καιρό. «Η απλή αναλογική θα φέρει κοντά κόμματα με κοινές κοινωνικές και πολιτικές ρίζες» υποστηρίζει.

Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, που έμεινε επί 1,5 χρόνο χωρίς κυβέρνηση χάρη στον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα του, εκθείασε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας λόγω του εκλογικού νόμου.
 

Facebook Comments