Ο Σκοτ Λούκας είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Καταγόμενος από την Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας σχολίασε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle τα αιματηρά επεισόδια στο Ντάλας. Ο Λούκας μίλησε για την αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική και στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ καθώς και το σχετικά καλό, όπως λέει, παρά τα ελαττώματά του πολιτικό σύστημα από τη μία και την «κουλτούρα του φόβου» που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια από την άλλη. «Είναι ένας τόπος όπου βασιλεύει ο τρόμος» εξηγεί «και είναι έτσι εδώ και δεκαετίες – το λέω εγώ που έχω ζήσει τόσο τον Ψυχρό Πόλεμο όσο και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001». «Υπάρχει φόβος απέναντι στους άλλους, φόβος για τα ναρκωτικά, φόβος για το έγκλημα» συνεχίζει.

«Το κίνημα Black Lives Matter που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν το 2014 έχει να κάνει με ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα: όχι μόνο με την αστυνομική βία αλλά και με την οικονομική κατάσταση, την ανεργία σε συγκεκριμένες περιοχές, τις οικονομικές ανισότητες. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί το κίνημα σε πόλεμο με την αστυνομία και να στιγματιστεί» τονίζει ο καθηγητής, ο οποίος αναφέρεται και στον σχολιασμό των γεγονότων από τους αμερικανούς πολιτικούς. Όπως για παράδειγμα τον Τζο Ουόλς, πρώην μέλος του Κογκρέσου, ο οποίος έκανε ένα σχόλιο στο twitter λέγοντας πως έχουμε πόλεμο. «Εάν αυτού του είδους η γλώσσα υιοθετηθεί και από άλλους πολιτικούς, παραδείγματος χάριν τον κ. Τραμπ, θα έχουμε μία πολύ επικίνδυνη φθορά των εννοιών» σχολιάζει ο καθηγητής.

Η οπλοκατοχή διαβρώνει την αμερικανική κοινωνία

Από την άλλη και τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να δημιουργήσουν μια «κουλτούρα θυμάτων», καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους να μιλούν ανοιχτά στους συμμάχους τους και να επικρίνουν τους εχθρούς τους. Στην Αμερική υπάρχει αυτή η κουλτούρα της άμεσης αντίδρασης στα γεγονότα, όπου η αστυνομία λέει ότι αυτή είναι το θύμα και οι διαδηλωτές πιστεύουν ακριβώς το ίδιο για τους εαυτούς τους. «Αλλά αν πέσει κανείς στην παγίδα και πει “α ναι, έτσι είναι“, τότε θα έχει παρασυρθεί από αυτά τα συνθήματα και θα έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν και προσπάθειες από τους απλούς πολίτες να ξεπεραστούν όλα αυτά. Κι αυτή είναι μία από τις ανησυχίες μου: ότι αυτές οι αντιδράσεις των απλών πολιτών θα εκλείψουν μπροστά στα γεγονότα στο Ντάλας» εξηγεί ο αμερικανός επιστήμονας.

Μιλώντας για την οπλοκατοχή στη χώρα του ο Σκοτ Λούκας εξηγεί ότι «μέχρι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελεύθερης διάθεσης όπλων στις ΗΠΑ, μέχρι να αναζητηθούν οι ρίζες της βίας που συνδέονται με αυτό και όποια άλλα αίτια που μπορεί να το συνοδεύουν, η αποτυχία να ελεγχθεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ θα διαβρώνει την αμερικανική κοινωνία. Θα τη διαβρώνει όχι μόνο πολιτικά, αλλά και κοινωνικά, εξαιτίας των θανάτων που προκαλεί, εξαιτίας του φόβου της εξάπλωσης του φαινομένου και κατ επέκταση εξαιτίας του μίσους που γεννά».

Ο Λούκας εκτιμά πως αυτή την ώρα οι πολιτικοί θα ζητήσουν ψυχραιμία και αναστοχασμό. «Δεν θέλω να μείνουν όμως στα λόγια» ελπίζει. «Θα πρέπει να προσπαθήσουν οι άνθρωποι να καταλάβουν ο ένας τον άλλο και να συνομιλήσουν, γιατί αλλιώς υπάρχει πολύ μίσος στις ΗΠΑ – το οποίο πολύ συχνά είναι μίσος στα λόγια και όχι στις πράξεις. Και φοβάμαι ότι τα λόγια που δεν προάγουν τον διάλογο αλλά την έριδα θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις» καταλήγει.

Facebook Comments