Ο Μ. Βαμιεδάκης στο MN για την Κρήτη, τον τουρισμό και τον Βαγγέλη Γιακουμάκη
Ο Μ. Βαμιεδάκης στο MN για την Κρήτη, τον τουρισμό και τον Βαγγέλη Γιακουμάκη
Ο Μ. Βαμιεδάκης στο MN για την Κρήτη, τον τουρισμό και τον Βαγγέλη Γιακουμάκη
Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης ειδικευμένος στον τομέα του τουρισμού, επιτυχημένος επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Deltanet Travel και ιδιοκτήτης της Vita Hotels μιλάει στο MarketNews.gr για τους τρόπους ενίσχυσης της «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κρήτης και το σημαντικότερο έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του ενώ απαντάει και για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια της Κρήτης και πώς προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε;
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, κατά την άποψή μου, είναι η βελτίωση των βασικών υποδομών, όπως το οδικό δίκτυο με έμφαση στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τα Αεροδρόμια, τα λιμάνια και γενικότερα οι πύλες εισόδου στο νησί, προκειμένου να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες που προκύπτουν από την πληθώρα των επισκεπτών που δέχεται η Κρήτη. Αναφορικά με τον τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Κρήτης, πέρα από τη βελτίωση των βασικών υποδομών, υπάρχει άμεση ανάγκη περεταίρω εκσυγχρονισμού του θεσμικού και νομικού πλαισίου που διέπει την τουριστική επιχειρηματικότητα, παροχής κίνητρων στους επιχειρηματίες και φορείς ,ανάγκη για σταθερό φορολογικό σύστημα και ενιαία εθνική στρατηγική Τουρισμού,στην οποία η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να συμβάλλει με δημιουργικές ιδέες και προτάσεις.
Ποιο θα αξιολογούσατε ως το σημαντικότερο έργο κατά τη διάρκεια της θητείας σας έως σήμερα;
Το σύνολο των προσπαθειών μας εστιάζεται στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην προβολή της Κρήτης στην παγκόσμια αγορά. Αυτό επιχειρείται από την πλευρά μας με ποικίλους τρόπους, όπως με εκπαίδευση και κατάρτιση του τουριστικού προσωπικού και την περεταίρω ενίσχυση της διασύνδεσης του τουριστικού μας προϊόντος με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα. Μην ξεχνάμε πως ο τουρισμός αποτελεί το 48% του ΑΕΠ και το ποσοστό των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης, αντιπροσωπεύει το 15% της χώρας . Παρά το γεγονός, πως σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΣΕΤΕ πάνω από 80% των εσόδων από τον τουρισμό παραμένει στο νησί, θεωρούμε πως υπάρχουν περιθώρια προκειμένου ο τουρισμός να προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική οικονομία.
Προσφάτως παραδόθηκε η μελέτη για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη. Νομίζετε ότι θα καταστεί δυνατή η υλοποίησή της εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου;
Ή μελέτη αφορά 450 επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης και έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης τη διαδικασία των προβλεπόμενων εργασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη διοίκηση. Αμέσως μετά την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, η τεχνική μελέτη θα είναι ώριμη για δημοπράτηση. Η δαπάνη για την εκτέλεση των προβλεπόμενων από τη μελέτη εργασιών ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου και αμέσως μετά θα ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της περιόδου 2014-2020, επομένως είναι απολύτως δυνατό να προχωρήσει η υλοποίησή της εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου. Παράλληλα, για την Περιφέρεια Κρήτης κορυφαίο ζήτημα αποτελεί το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του Βόρειου Οδικόυ Άξονα Κρήτης, ,γιατί το νησί μας πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, σε πρόσφατη επιστολή του στον πρωθυπουργό έχει προτείνει τη δημιουργία του έργου με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ρήτρα διαθεσιμότητας και χωρίς διόδια και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνηση για την υλοποίηση του έργου.
Η Κρήτη αποτελεί έναν κατ εξοχήν τουριστικό προορισμό. Πιστεύετε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο;
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στους προορισμούς με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο.
Οι επαγγελματίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να απορροφηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό αλλά, όπως καταλαβαίνετε, οι αρνητικές του συνέπειες είναι αναπόφευκτες. Παράλληλα, όμως, υπάρχει η ανάγκη η πολιτεία να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να διαμορφώσει ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, να ενισχύσει τη ρευστότητα και να επαναφέρει τη σταθερότητα στην αγορά.
Περιμένετε αύξηση ή μείωση του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι; Ποιες οι προτάσεις σας για την ενίσχυση της «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη την Ελλάδα;
Οι ενδείξεις είναι θετικές για τη φετινή χρονιά στην Κρήτη. Αν δεν προκύψουν απρόοπτες αρνητικές εξελίξεις θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο για την τοπική και την ευρύτερη αγορά. Οι προτάσεις που υλοποιούνται μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να στηρίξει και να διαχειριστεί με βιώσιμο και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο, τον τουρισμό ως θεμελιώδη τομέα στήριξης της Κρητικής οικονομίας είναι πρωτοποριακές και καινοτόμες. Συμμετέχουμε σε εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό, ενημερώνουμε τους τοπικούς φορείς και συνεργαζόμαστε μαζί τους στην χαρτογράφηση των τουριστικών δυνατοτήτων του νησιού μας, δημιουργούμε στρατηγικές συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες, διαδραστική σχέση επικοινωνίας με τουριστικούς φορείς και αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στα οποία κυρίως επενδύουμε.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργήσετε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πιστεύετε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία; Η δική σας στάση ποια θα είναι;
Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το μείζον αυτό ζήτημα σε άλλες περιοχές, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς του νησιού, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και διερεύνησαν το ενδεχόμενο φιλοξενίας των προσφύγων και στην Κρήτη. Δεν πιστεύω πως πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η εικόνα των μεταναστών που χωρίς κάποια οργάνωση θα περιφέρονται στους δρόμους δε συνάδει αφενός με το έμφυτο, υψηλό αίσθημα φιλοξενίας και ανθρωπισμού των Κρητικών και αφετέρου με την Κρήτη ως τουριστική περιοχή. Εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από την κεντρική διοίκηση είναι, πως δεν συντρέχει λόγος δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας.
Τα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι αντιπροσωπευτικά για τον κρητικό λαό; Κατά τη γνώμη σας πώς θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη υπόθεση και οι αντίστοιχές της;
Σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικά του κρητικού λαού και δεν είναι δίκαιο να διασύρεται μια κοινωνία ολόκληρη, ένας λαός περήφανος εξαιτίας αυτού του τραγικού γεγονότος ,μιας υπόθεσης που δημιουργεί προβληματισμούς και πολλά ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία. Η υπόθεση αυτή θα έπρεπε εξαρχής να αντιμετωπισθεί δυναμικά, με άξονα τη διαφάνεια και τη νομιμότητα και όχι με συγκάλυψη και ανοχή.
Facebook Comments