Η μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την μνήμη των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psycho-Oncology.

Συχνά, οι γυναίκες με καρκίνο μαστού παραπονούνται ότι έχουν προβλήματα μνήμης ως απόρροια του ψυχολογικού και σωματικού στρες που συνεπάγεται η νόσος και όχι συνέπεια της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας στην οποία μπορεί να έχουν υποβληθεί.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή «Feinberg» του Πανεπιστημίου «Northwestern», με επικεφαλής τον Δρ Σιομπαν Φιλιπς, συσχέτισαν την λειτουργικότητα της μνήμης και τα επίπεδα άθλησης γυναικών που είχαν επιβιώσει από καρκίνο μαστού, βάσει δεδομένων από δύο μελέτες. Η πρώτη αφορούσε 1.477 γυναίκες από το σύνολο της αμερικανικής επικράτειας που είχαν δώσει στοιχεία και για τις δύο παραμέτρους και η δεύτερη 362 γυναίκες που είχαν φορέσει βηματόμετρα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσο υψηλότερα τα επίπεδα σωματικής άσκησης τόσο πιο βελτιωμένη η λειτουργικότητα της μνήμης και στις δύο ομάδες.

«Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού είναι συνήθως φοβισμένες, αγχωμένες, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και εξουθενωμένες ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργικότητα της μνήμης τους» εξηγεί ο ερευνητής.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι όσο περισσότερη σωματική άσκηση έκαναν οι ασθενείς, τόσο υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης ανέφερα, λιγότερη δυσφορία και κόπωση, με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα πνευματικής εξασθένησης.


health.in.gr

Facebook Comments