Η βουτιά που έχουν υποστεί οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από την αρχή της χρονιάς είναι επικίνδυνα… εντυπωσιακές. Banca Monte dei Paschi di Siena -76%, UniCredit-68%,Royal Bank of Scotland στο -63%, Barclays στο -56%, Intesa San paolo -56%, Standard Chartered -52%, Lloyds -51%, Credit Agricole -41%, UBS -38%, Deutsche Bank -58% και σε ιστορικό χαμηλό, Credit Suisse -61%, και η «κόκκινη» λίστα συνεχίζεται.

Και ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η ζημιά που έχουν υποστεί από την ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο ουσιαστικά τις έσπρωξε στον κατήφορο που είχαν ήδη πάρει. Όπως σημειώνει και η Goldman Sachs στην τελευταία της έκθεση για τον κλάδο, τo Brexit έχει προκαλέσει “σοβαρό τραύμα” στις ευρωπαϊκές τράπεζες με δισεκατομμύρια να έχουν χαθεί από την χρηματιστηριακή τους αξία.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει 22% από την ημέρα του δημοψηφίσματος, χάνοντας 228 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, με τις ελληνικές, τις ιρλανδικές, τις ιταλικές, τις βρετανικές και τις γερμανικές τράπεζες να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει 20,7 δισ. ευρώ, οι βρετανικές 78,3 δισ. ευρώ, οι γαλλικές 28 δισ. ευρώ, οι ισπανικές 25 δισ. ευρώ, οι ελβετικές 20 δισ. ευρώ και οι γερμανικές τράπεζες σχεδόν 8 δισ. ευρώ.

Αυτές οι τράπεζες, δεν είναι μικρές, ούτε συστημικά ασήμαντες. Δεν είναι τοπικές τράπεζες, χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Είναι τεράστια τραπεζικά ιδρύματα με κεφαλαιοποίηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, που λειτουργούν και έχουν οικονομικές σχέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, και οι μετοχές τους βρίσκονται εδώ και μήνες σε ελεύθερη πτώση.

Κοιτάξτε στην Ιταλία. Το 17% ή 360 δισ. ευρώ των δανείων των τραπεζών της χώρας είναι επισφαλή (το 30% του συνόλου της Ευρωζώνης). Την στιγμή που στις ΗΠΑ, στην κορυφή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008-2009, τα κόκκινα δάνεια των αμερικάνικων τραπεζών ήταν μόλις στο 5% του συνόλου.

Στη Γερμανία, η Deutsche Bank χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μία από τις πιο δυνητικά επικίνδυνες τράπεζες στον κόσμο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η Fed «έκοψε» και πάλι από τα stress tests την θυγατρική της στις ΗΠΑ. Παράλληλα η γερμανική τράπεζα έπεσε θύμα της κερδοσκοπίας του George Soros εν όψει Brexit, ο οποίος έστειλε την μετοχή της στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών. Με έκθεση σε παράγωγα ύψους 42 τρις. ευρώ και ζημιές περίπου 7 δισ. ευρώ το 2015, η Deutsche Bank αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία… βόμβα έτοιμη να σκάσει στα χέρια των ευρωπαίων.

Στη Βρετανία, το Brexit προκάλεσε το «πάγωμα» μερικών από τα πιο «ηχηρά» βρετανικά fundsτου κλάδου των εμπορικών ακινήτων τα οποία έκλεισαν κυριολεκτικά τις πόρτες τους, απαγορεύοντας στους επενδυτές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, μία εξέλιξη που έφερε στη μνήμη την κρίση των subprime στις ΗΠΑ, όταν η τράπεζα-γίγαντας Bear Stearns εξαφανίστηκε από το τοπίο της Wall Street.  Και η φούσκα των ακινήτων που έσκασε έβγαλε νοκ-άουτ το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δεν ξέρω αν κάποιες από αυτές τις προβληματικές τράπεζες στην Ευρώπη αντιμετωπίζει το δικό της Lehman-moment, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί μία κατάρρευση σε στυλ LehmanBrothers, αν κρίνουμε από τις κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος και τις πιστωτικές αγορές.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες της ευρωζώνης, και ιδιαιτέρα τις ιταλικές, οι ευρωπαίοι και πρώτη η Γερμανία και ο Ντάισελμπλουμ προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό, υποβαθμίζοντας το γεγονός και προχωρώντας σε δηλώσεις τύπου «δεν είναι οξεία η κρίση», «το πρόβλημα υπήρξε και προBrexit», γι αυτό και «δεν θα υπάρξουν μεγάλες λύσεις» στα προβλήματά τους, ενώ παραπέμπουν εμμέσως πλην σαφώς στον «νόμο» πλέον του bail-in, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση τηςDeutsche bank ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται επειγόντως 150 δισ. ευρώ.

Ο Σόιμπλε είπε τη Δευτέρα ότι ουσιαστικά δεν… αναγνωρίζει το πρόβλημα. «Θα πάρουμε τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η EBA σε δύο μήνες. Πριν δούμε τα test, δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες».

Δύο μήνες; Θα είναι ήδη αργά. Οι ευρωπαίοι παίζουν ξεκάθαρα με τη φωτιά και πάλι. Είναι θέμα χρόνου, μετά από αυτές τις δηλώσεις, προτού το bank run στην Ιταλία  ξεκινήσει. Αν  η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αρχίσει να “πέφτει”, σκεφτείτε τι θα γίνει σε μία από τις μικρότερες και πιο αδύναμες οικονομίες της, την Ελλάδα, όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν σκεπαστεί από ένα βουνό κόκκινων δανείων που αγγίζει το 50% του ελληνικού ΑΕΠ…

Facebook Comments