Κύπρος: Με εμπόδια ο δρόμος για τους μισθούς του 2017
Κύπρος: Με εμπόδια ο δρόμος για τους μισθούς του 2017
Κύπρος: Με εμπόδια ο δρόμος για τους μισθούς του 2017
Τα νομικά κενά στο νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο είναι μικρά σε σχέση με τα πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδήσει η κυβέρνηση προτού καταλήξει σε νέα μισθολογική πολιτική.
Η κυβέρνηση θεωρεί το νομοσχέδιο πολύ σημαντικό για να πείσει τους ξένους οίκους ότι το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών θα έχει διάρκεια, καθώς βάζει όριο στο ποσοστό αύξησης του μισθολογίου των €2 δισ., συνδέοντας το με το ποσοστό μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Η προώθηση του στη βουλή τον Αύγουστο του 2015 προσέκρουσε πρόσφατα σε νομικά κενά που εντοπίστηκαν, που αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναλώσει το επόμενο διάστημα σε διαβούλευση με τη νομική υπηρεσία.
Τα πολιτικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η προωθούμενη πολιτική, όμως, φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα, καθώς είναι αμφίβολο αν η πλειοψηφία της Ολομέλειας θα ανάψει το πράσινο φως για έγκριση του.
Το ΑΚΕΛ, τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά του νομοσχεδίου θεωρώντας ότι τυχόν νομοθετική ρύθμιση του θα δημιουργήσει προηγούμενο στις εργασιακές σχέσεις, πλήττοντας τον θεσμό των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επιπρόσθετα, ο Σταύρος Ευαγόρου επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών της ΚΕ του ΑΚΕΛ, δηλώνει στη StockWatchότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα της κυβέρνησης για αποπαγοποίηση 556 κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα και άλλων 85 σε έξι νομικά πρόσωπα, θα υπερκαλυφθεί το 1,5%, που υπολογίζεται ότι θα είναι το ύψος της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Ο κ. Ευαγόρου διερωτήθηκε, αν ικανοποιηθεί το αίτημα για αποπαγοποίηση των θέσεων στο δημόσιο, «τι θα απομείνει για να αυξήσει τις απολαβές του ο νοσηλευτής ή ο ωρομίσθιος του δημοσίου ή του ημιδημόσιου τομέα ή ακόμη και οι προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι;».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει στην αύξηση του μισθολογίου και το κόστος από νέες προσλήψεις, περιορίζοντας το ύψος των αυξήσεων για τους υφιστάμενους υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι φέτος η μεγέθυνση της οικονομίας θα ξεπεράσει το 2%, που σε ονομαστικούς όρους θα είναι μικρότερη λόγω αποπληθωρισμού.
Η τιμαριθμική προσαρμογή, οι προσαυξήσεις και οι γενικές αυξήσεις στο δημόσιο παγοποιήθηκαν το 2012, και επιβλήθηκαν περικοπές μισθών στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.
Σοβαρές επιφυλάξεις επί του κρατικού νομοσχεδίου διατυπώνει και το ΔΗΚΟ δια του προέδρου της επαρχιακής επιτροπής του κόμματος και συνδικαλιστή Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΠΑΣΕ –ΑΤΗΚ.
Ο κ. Τρυφωνίδης τάσσεται κατά της νομοθετικής ρύθμισης του μισθολογίου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι με τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου θα χαθεί η συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τα εργασιακά.
Σημειώνει επίσης ότι το ΔΗΚΟ βλέπει με επιφύλαξη ακόμη και το παράλληλο νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο και στον ημιδημόσιο τομέα, συνδυάζοντας το με την προοπτική της αποκρατικοποίησης της Cyta, με την οποία το ΔΗΚΟ είναι κάθετα εναντίον.
Επιφυλάξεις επί του συνόλου της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου του κρατικού μισθολογίου διατυπώνει και η ΕΔΕΚ.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος είχε κάνει λόγο την περασμένη βδομάδα στη βουλή ότι το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάζει κενά.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είχε κάνει λόγο «για αλαλούμ και παλινδρομήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο καθώς η βάση του, τόνισε, είναι λανθασμένη και ότι αν επανέλθει στη βουλή ως έχει το Κίνημα θα κάνει τροποποιήσεις».
Με τα δεδομένα της στιγμής, το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο φαίνεται ότι θα περάσει από συμπληγάδες, ακόμα και όταν ξεπεράσει τα νομικά προβλήματα που δημιούργησε η περίληψη σε αυτό των μισθών ανεξάρτητων θεσμών, όπως η δικαστική εξουσία.
Χθες ο υφυπουργός παρά τω προέδρω και επικεφαλής της ομάδας της μεταρρύθμισης στο δημόσιο Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε ότι για την κυβέρνηση η μεταρρύθμιση αποτελεί κορυφαίο θέμα και άπτεται της αξιοπιστίας της χώρας και της προσπάθειας αναβάθμισης της στην επενδυτική βαθμίδα.
Αναφερόμενος για το κρατικό μισθολόγιο επεσήμανε πως το κράτος δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει στα παλιά σε ένα καθεστώς ανεξέλεγκτων αυξήσεων.
Οι επόμενες αξιολογήσεις των οίκων αναμένονται κοντά στο Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο αν θα υπάρξουν αναβαθμίσεις.
Η Κύπρος βρίσκεται 3 με 4 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στην οποία ευελπιστεί να αναβαθμιστεί εντός του 2017.
Facebook Comments