Φόρους €13 δισ. έως τα τέλη του έτους καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Έφθασε η ώρα για την πληρωμή του λογαριασμού στην εφορία με το οικονομικό επιτελείο να εμφανίζεται προβληματισμένο για την πορεία είσπραξης των εσόδων
Έφθασε η ώρα για την πληρωμή του λογαριασμού στην εφορία με το οικονομικό επιτελείο να εμφανίζεται προβληματισμένο για την πορεία είσπραξης των εσόδων
Έφθασε η ώρα για την πληρωμή του λογαριασμού στην εφορία με το οικονομικό επιτελείο να εμφανίζεται προβληματισμένο για την πορεία είσπραξης των εσόδων, δεδομένου ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Οι υψηλοί φόροι και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς την εφορία αλλά και στις τράπεζες γενικότερα.
Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και περισσότεροι από 2,3 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015. Ο «Γολγοθάς» των φορολογουμένων ξεκινά από τις 29 Ιουλίου όπου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Από τον Αύγουστο (ή Σεπτέμβριο αναλόγως του πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά) ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους οι υπόχρεοι πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν 12-13 δισ. ευρώ από τους φορολογουμένους για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού. Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να εισπράξει έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης (όλους τους έμμεσους φόρους) που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.
Οι έμμεσοι φόροι
Συνολικά, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει έσοδα (από άμεσους και έμμεσους φόρους) που προσεγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι ιδιαίτερα μεγάλο, δεδομένης της κατάστασης στην ελληνική οικονομία και δεν αποκλείεται ο στόχος που έχει τεθεί να μην εκπληρωθεί. Και αυτό, καθώς κάθε μήνα φυσικά και νομικά πρόσωπα αφήνουν απλήρωτους φόρους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση λοιπόν που τον Αύγουστο διαπιστωθεί κόπωση των δημοσίων εσόδων, θα αποφασισθεί εάν θα ενεργοποιηθεί το plan b του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει τη νωρίτερη εφαρμογή κάποιων φόρων που έχουν ήδη ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή, όπως για παράδειγμα τους νέους φόρους στα καύσιμα. Κανονικά θα πρέπει να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο ορατό είναι το ενδεχόμενο να τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2016.
Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 12-13 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο το έτους κατανέμονται ως εξής:
• Φόρος εισοδήματος. Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν στις 31 Ιουλίου περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι. Συνολικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθούν από τα φυσικά πρόσωπα περισσότερα από 5,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός από την εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλουν και τέλος επιτηδεύματος.
• ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Ιουλίου ή στα μέσα Αυγούστου. Το πιθανότερο σενάριο είναι η πρώτη δόση του φόρου να πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,8 -4 δισ. ευρώ
Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αρκετοί ενδεχομένως να χάσουν τη ρύθμιση, καθώς αν δεν καταβάλουν τη δόση σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας, το ηλεκτρονικό σύστημα τους «πετάει» εκτός ρύθμισης. Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Ελεγχοι ΓΓΔΕ
Περισσότερες από 3.500 εισαγγελικές παραγγελίες έχουν συσσωρευθεί στα γραφεία των ελεγκτών και αφορούν τόσο τις παλαιές λίστες αλλά και τη λίστα Μπόργιανς όπου έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.000 νέα ονόματα. Τα νέα ονόματα της τελευταίας λίστας δεν περιλαμβάνονται σε καμία από τις παλαιότερες και χρήζουν διευρυμένων ελέγχων. Ωστόσο, το προσωπικό της ΓΓΔΕ δεν επαρκεί όχι μόνο για τον έλεγχο τον εισαγγελικών παραγγελιών αλλά και τους ελέγχους που έχει θέσει ως στόχο να διενεργήσει η ίδια μέχρι το τέλος του έτους. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ προβλέπει τη διενέργεια περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις ΔΟΥ, καθώς και μεγάλο αριθμό στοχευμένων τέτοιων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων σε όλη τη χώρα.
Facebook Comments