Η θανατική ποινή αποκλείει την Τουρκία από την ΕΕ
Για το Βερολίνο η θανατική ποινή θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας
Για το Βερολίνο η θανατική ποινή θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας
Για την γερμανική κυβέρνηση, μια ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Όπως τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ από το Βερολίνο, η ΕΕ απορρίπτει ως ένωση αξιών κατηγορηματικά την θανατική ποινή. Μια χώρα στην οποία ισχύει η θανατική ποινή δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ. Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία οδηγεί στον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανησυχητικό» ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Παράλληλα ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε με τον πλέον αυστηρό τρόπο την προσπάθεια τμήματος του τουρκικού στρατού να ανατρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές του κράτους δικαίου, αλλά και η αρχή της αναλογικότητας.
Αναφερόμενος τέλος στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ο Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά από τα συμβάντα του Σαββατοκύριακου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και αναμένει το ίδιο και από την Άγκυρα.
«Το κράτος δικαίου στην Τουρκία πρέπει να προστατευθεί»
Την ίδια ώρα η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ: «Θα στείλουμε στην Τουρκία σήμερα το μήνυμα ότι το κράτος δικαίου πρέπει να προστατευθεί καλά και πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη λήψη μέτρων που θα απομακρύνουν τη χώρα από το κράτος δικαίου».
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην Τουρκία που θα απομάκρυναν τη χώρα από τη δημοκρατία», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό.
O αυστριακός Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν πήγε ακόμη πιο μακριά παρατηρώντας ότι οι τουρκικές αρχές είχαν προετοιμάσει τον κατάλογο με τις μαζικές συλλήψεις πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ανέμεναν να τον χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή.
Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί θα αναλύσουν την κατάσταση στην Τουρκία.
«Η Μ. Βρετανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρώπη»
Το άλλο μεγάλο θέμα που θα συζητήσουν σήμερα οι «28» είναι το Βrexit με την πρώτη παρουσία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Ο νέος υπουργός, που είχε ηγετικό ρόλο στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Βrexit πριν από το δημοψήφισμα, διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι η χώρα του και μετά την έξοδο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρώπη.
Πάντως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπουργοί επανέλαβαν σήμερα στο βρετανό ομόλογό τους ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμία συζήτηση και διαπραγμάτευση πριν την υποβολή από το Λονδίνο επίσημου αιτήματος για έξοδο από την ΕΕ, μέσω ενεργοποίησης του σχετικού άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Facebook Comments