Η απρόσμενη αύξηση για δεύτερο κατά σειρά μήνα των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με τη σφιχτή πολιτική της ροής των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξουδετέρωσε τη «δημοσιονομική βόμβα» που απειλεί εδώ και χρόνια την οικονομία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μαζί με τις εισπράξεις από τα κοινοτικά ταμεία ανέβασαν τα έσοδα του Δημοσίου το α εξάμηνο του 2016 πάνω από τα 23 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το α εξάμηνο του 2015 που ήταν εφιαλτικό.
Αντίστοιχο ποσό (άνω των 23 δισ. ευρώ) είχε εισπραχθεί το α εξάμηνο του 2014 και ήταν η πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια που η οικονομία έδειχνε σημάδια ζωής.
Η αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 250 εκατ. ευρώ τον Μάιο και πάνω από 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, αλλά και στην αύξηση των εσόδων από τελωνεία.
Το αποτέλεσμα των δύο παραγόντων -αύξησης των εσόδων και αυστηρού ελέγχου των δαπανών- οδήγησε στην αποτύπωση πρωτογενούς πλεονάσματος άνω των 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία αναμενόταν να παρουσιάσουν το οικονομικό επιτελείο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στον γάλλο επίτροπο Πιερ Μoσκοβισί έτσι ώστε να προχωρήσουν η συζήτηση και η προετοιμασία για τα επόμενα βήματα που δεν είναι άλλα από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και το «αγκάθι» της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο βάρος των εσόδων του προϋπολογισμού πέφτει στο δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου, καθώς καταβάλλονται ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Ηδη από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015 που ολοκληρώθηκε σήμερα προέκυψε πρόσθετος φόρος 3,2 δισ. ευρώ για 2,1 εκατομμύρια φορολογουμένους.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών η προσοχή τώρα στρέφεται στη συγκέντρωση των ασφαλιστικών εισφορών και των άλλων εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στον συντονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μην ξεφύγουν από τα όρια του προϋπολογισμού.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μάλιστα βρίσκεται αποστολή (τεχνική βοήθεια) των δανειστών έτσι ώστε να συντονίσουν την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους γενικούς διευθυντές και τη ροή των δαπανών.
Facebook Comments