Πρώτη προσέγγιση κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά
Σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας για τις απαιτούμενες αλλαγές στα εργασιακά κατέληξαν χθες οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων
Σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας για τις απαιτούμενες αλλαγές στα εργασιακά κατέληξαν χθες οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων
Σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας για τις απαιτούμενες αλλαγές στα εργασιακά κατέληξαν χθες οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων, επιλέγοντας να βάλουν στην άκρη τις επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις που έχουν ήδη διατυπώσει σε συγκεκριμένα θέματα, προκειμένου να παράσχουν στην κυβέρνηση ένα «σημαντικό όπλο» στην επικείμενη δύσκολη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.
Ετσι, τα «δύσκολα» ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και της ενίσχυσης των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών, καθώς και της λειτουργίας του ΟΜΕΔ, δεν εξειδικεύθηκαν. Η κοινή δήλωση των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ έμεινε στην επικύρωση των ήδη συμφωνηθέντων στις τριμερείς συναντήσεις που έγιναν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) καθώς και στη διατύπωση συμφωνίας ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να συμφωνείται από τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και, τέλος, ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, χωρίς να τίθεται θέμα αμφισβήτησης του δικαιώματος στην απεργία. Οπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αυτές οι θέσεις θα αποτελέσουν τον πυρήνα της εθνικής γραμμής στην επικείμενη διαπραγμάτευση.
Τα 5 σημεία του κειμένου αρχών που συμφωνήθηκε χθες είναι:
• «Βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
• Επιβεβαιώνονται τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που έγιναν υπό την αιγίδα του ILO.
• Δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου-14ου μισθού.
• Επισημαίνεται η ανάγκη να συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός για όλους τους εργαζομένους.
• Συμφωνείται ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.
Να σημειωθεί ότι στις συμφωνίες της Γενεύης και του Ζαππείου, ΓΣΕΕ και εργοδότες είχαν συμφωνήσει πως δεν τίθεται θέμα τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για το lock-out, διατύπωσαν την εμπιστοσύνη τους στη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, δεν απέκλεισαν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ σε γενικές γραμμές είχαν αποδεχθεί πως απαιτούνται μέτρα για την επαναφορά του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και επανεξέταση της κατάργησης του μηχανισμού επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων.
Facebook Comments