Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει τη μία κρίση μετά την άλλη από το 2008 και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που λύγισε τράπεζες, επιχειρήσεις και αγορές: κρίση χρέους, ελληνική κρίση, προσφυγική κρίση και Brexit.

Η Credit Suisse στην νέα έκθεση παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής,  προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί για μία νέα πολιτική / οικονομική κρίση στην Ε.Ε, τονίζοντας ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέσσερις πολύ κρίσιμοι παράγοντες που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν.

Πρώτη εστία κινδύνου αποτελεί το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα που διεξάγεται το φθινόπωρο: Ο Matteo Renzi προσπαθεί να προωθήσει τη συνταγματική αλλαγή που θα μεταρρυθμίσει την ιταλική Γερουσία, συρρικνώνοντάς την και απογυμνώνοντάς την από τη νομοθετική της εξουσία.

Αυτό έχει ως στόχο να κάνει τις κυβερνήσεις στην Ιταλία πιο σταθερές. Ωστόσο, η Credit Suisse τονίζει ότι αν ο Renzi χάσει στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου θα παραιτηθεί και “οι επενδυτές φοβούνται ότι Renzi θα αντικατασταθεί από ένα συνασπισμό υπό την ηγεσία του κινήματος των 5 Αστέρων, ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα το οποίο θα μπορούσε να πιέσει για ένα δημοψήφισμα παρόμοιο με της Βρετανίας.

Ωστόσο η Credit Suisse εκτιμά ότι αν ο Renzi παραιτηθεί το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια τεχνοκρατική κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές του Μαΐου του 2018.

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, τον Απρίλιο / Μάιο του 2017, είναι σύμφωνα με την Credit Suisse ένας δεύτερος κίνδυνος για την Ε.Ε. “Η Μarine Le Pen (που θέλει να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας Ε.Ε.), προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών με 29% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις). Αν και αυτό αποτελεί μία γενική ανησυχία, η CS τονίζει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα χάσει στο δεύτερο γύρο τόσο από τον Nicolas Sarkozy όσο και από τον Francois Hollande.

Τρίτη εστία κινδύνου είναι σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. “Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει, αν θεσπιστούν οι δικαστικές αλλαγές στην Τουρκία ή αν η Ε.Ε  κάνει πίσω στη δέσμευσή της για τη χορηγία βίζα στους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με το think tank SAT, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισροή 1,8 με 6 εκατ. μεταναστών στην Ε.Ε. και, κατά πάσα πιθανότητα, να “ανεβάσει” την στήριξη προς τα λαϊκιστικά κόμματα.

Ο τέταρτος κίνδυνος είναι η ιταλική τραπεζική κρίση. Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, με το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να πιέζει τις τιμές των μετοχών τους και να οδηγεί σε εκκλήσεις για πιθανή κρατική διάσωση που μπορεί να παραβιάζει τους νόμους της Ε.Ε. Η Credit Suisse σημειώνει ότι οι πελάτες της ανησυχούν για τις συνέπειες της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια άλλη εκδοχή της κρίσης του 2012.

Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι οι οικονομολόγοι της εκτιμούν ότι το κεφαλαιακό κενό θα ανέλθει στα 40 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), ενώ προσθέτει ότι “νομικά μπορεί να σταθεί το να επιτραπούν οι κρατικές ενισχύσεις για τις ιταλικές τράπεζες χωρίς bail-in”.

 

 Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments