Brexit: Η καταστροφή που δεν ήρθε
Brexit: Η καταστροφή που δεν ήρθε
Brexit: Η καταστροφή που δεν ήρθε
Έχοντας περάσει παραπάνω από ένας μήνας από την επικράτηση του Brexit και είναι πραγματικότητα ότι καμία μεγάλη επιχείρηση δεν έφυγε από το Λονδίνο αλλά ούτε και εξέφρασε πειστικά την πεποίθησή της να το κάνει. Πέρα από τις πολιτικές αναταραχές εντός της Βρετανίας, το Brexit δεν έφερε τον οικονομικό Αρμαγεδών που περίμεναν μερικοί οικονομολόγοι, τονίζει ο Benoist Grossmann, επικεφαλής του Idinvest Partners.
Η στερλίνα έχει υποχωρήσει ιδιαίτερα έναντι του ευρώ και του δολαρίου έχοντας προκαλέσει μια πτώση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών. Ωστόσο, από τότε, οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείναι στα οποία θα έπρεπε “θεωρητικά” να βρίσκονται εξαιτίας του Brexit. Η βρετανική οικονομία είναι πιθανό να δεχθεί τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης. Τα ελλείμματα θα σημειώσουν μικρή αύξηση αλλά η στερλίνα και η πτώση της θα είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας.
Μετά από το αρχικό σοκ του Brexit, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν καλύψει όλο το χαμένο έδαφος. Λίγες εβδομάδες μετά από το Brexit και ο FTSE 100 βρίσκεται περίπου 5% υψηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν προ του Brexit. Ακόμα και ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δείκτης, ο Stoxx 600 έχει καλύψει όλες τις απώλειες και κινείται προς υψηλότερα επίπεδα.
Το Brexit έχει δημιουργήσει αύξηση της μεταβλητότητας η οποία είναι αρνητικός παράγοντας για τις αγορές. Ωστόσο, η κρίση στην Ελλάδα και στην Κίνα, έχουν διδάξει στις αγορές πως να διαχειρίζονται τη μεταβλητότητα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κλάδοι, οι οποίοι έχουν αρχίσει να βλέπουν τις συνέπειες της απόφασης για έξοδο από την Ευρωζώνη.
Πρώτα απ όλα οι βρετανικές τράπεζες. Όμως, ακόμα και πριν από το Brexit οι βρετανικές τράπεζες ήταν μεταξύ των πιο επικίνδυνων με τη βρετανική κυβέρνηση να προσφέρει συνεχώς ρευστότητα για να μην υπάρξει πρόβλημα, Ακόμα και μετά από το Brexit, οι βρετανικές τράπεζες δέχθηκαν 250 δισ. στερλίνες σε ρευστότητα για να μην υπάρξει καμία απολύτως κρίση ρευστότητας και κρίση τραπεζικής εμπιστοσύνης. Hedge Funds τα οποία είχαν επενδύσει στην αγορά κατοικίας, είδαν τους επενδυτές να σπεύδουν για ρευστοποίηση των χρημάτων τους με αποτέλεσμα να παγώσουν τις ρευστοποιήσεις εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
Αυτό δε μπορεί να ερμηνευτεί ως παράγοντας χρεοκοπίας, αλλά αντανακλά τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά της αγοράς κατοικίας, η οποία δε διακρίνεται για τη ρευστότητά της. Για να υπάρξει η πώληση ενός asset στο real estate μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και μήνες. Τα funds θα έχουν ζημιές αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο.
Για την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει ο Grossmann, το Brexit είναι ένα ισχυρό πολιτικό σοκ. Το Brexit είναι μια απόφαση με την οποία η Αγγλία επιθυμεί να ξεδιαλύνει μια θολή εικόνα στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρωζώνης. Η Αγγλία, δεν αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και ποτέ δεν επιχείρησε να γίνει η κινητήριος δύναμη αυτής. Η Βρετανία ήταν στην πραγματικότητα ένας διαφορετικός πυλώνας που πολλές φορές αποτέλεσε και μειονέκτημα για την ΕΕ.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες για επαναπατρισμό των δραστηριοτήτων μεγάλων εταιριών και κυρίως εργατικού δυναμικού. Η Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου ακόμα και πριν από τη δημιουργία της ΕΕ και θα παραμείνει ακόμα και μετά την αποχώρησή της. Έχει ανθρώπους ικανούς, διαθέτει από τα καλύτερα εκπαιδευμένα στελέχη, έχει υπερ-σύγχρονες υποδομές και τεράστια εργατική ευελιξία.
Το Brexit δεν έχει επικυρωθεί και αυτό θα μπορούσε να πάρει μήνες ακόμα και χρόνια. Και η Βρετανία θα μπορούσε να κάνει την οικονομική έκπληξη και να διαψεύσει τις Κασσάνδρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλοι θα το ξανασκεφτούν και το ερώτημα θα αλλάξει: Να φύγει η Βρετανία ή τι θα κάνουμε για να μείνει η Βρετανία;
Facebook Comments