Σύσταση επιτροπής συντονισμού για την επισκόπηση δαπανών από το ΥπΟικ
Στη σύσταση της επιτροπής συντονισμού για την επισκόπηση δαπανών (spending review) προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Στη σύσταση της επιτροπής συντονισμού για την επισκόπηση δαπανών (spending review) προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Στη σύσταση της επιτροπής συντονισμού για την επισκόπηση δαπανών (spending review) προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.
Η εν λόγω δράση θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, ενώ από τις αρχές του 2017 και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να έχει γίνει σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους. Στόχος είναι η εξοικονόμηση έως και 10% των δαπανών των υπουργείων και των φορέων τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι πόροι για κοινωνική πολιτική και μείωση των φόρων, όπως αναφέρει στην απόφασή του ο κ. Χουλιαράκης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή των δαπανών του δημόσιου τομέα να κατευθυνθούν προς τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που προς το παρόν δεν είναι διασφαλισμένη.
Στον προϋπολογισμό του 2018
Πάντως, το όφελος από το spending review θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2018 και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πολύ σημαντική δράση την επισκόπηση των δαπανών, καθώς από τη μια πλευρά θα δώσει τη δυνατότητα να περιοριστούν οι δαπάνες του Δημοσίου που δεν χρειάζονται και από την άλλη θα ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα, θα δημιουργηθούν και δείκτες παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των υπουργείων, σε μια προσπάθεια να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης των κρατικών δαπανών και κατά πόσον αυτές οδηγούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Σεπτεμβρίου όσοι αναλάβουν να «τρέξουν» το spending review θα εκπαιδευτούν από Βρετανούς εμπειρογνώμονες που έχουν διαχειριστεί ανάλογες εργασίες για τις κρατικές δαπάνες της Βρετανίας. Τεχνική βοήθεια θα προσφέρει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι φορείς του Δημοσίου να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, αλλά με μικρότερο κόστος για τον προϋπολογισμό.
Facebook Comments