Ο ίδιος, όπως είπε, θα ζητήσει να αποτελέσει θέμα η δυνατότητα διακοπής των διαπραγματεύσεων στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 16 Σεπτεμβρίου. «Γνωρίζουμε ότι τα δημοκρατικά κεκτημένα στην Τουρκία δεν επαρκούν για να αιτιολογήσουν ένταξη», εκτίμησε ο Κρίστιαν Κερν μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά και την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας που υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Το ενδεχόμενο τουρκικής ένταξης «κινείται για τα επόμενα χρόνια, αν όχι για τις επόμενες δεκαετίες, στη σφαίρα του αδύνατου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αυστριακός καγκελάριος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ξεκίνησαν το 2005. Εξαιτίας της κατασταλτικής αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα όμως, πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν τις τελευταίες εβδομάδες ευθέως το νόημα αυτών των διαπραγματεύσεων.

«Δεν είμαστε επαίτες απέναντι στην Τουρκία»

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του προς το Spiegel χθες Τετάρτη και αναφερόμενος στη συμφωνία για το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «επικίνδυνης εξάρτησης» από την Τουρκία. «Δεν επιτρέπεται να πέσουμε στα γόνατα μπροστά στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καγκελάριος Κερν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει σε άλλη βάση την μελλοντική συνεργασία με την Τουρκία. «Χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει σημαντικός εταίρος της Ευρώπης σε ζητήματα πολιτικής ασφαλείας, για παράδειγμα, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να φοβάται την ενδεχόμενη οργή της Άγκυρας σε περίπτωση που διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεν είμαστε επαίτες απέναντι στην Τουρκία». Εξάλλου οικονομικά η ΕΕ έχει το πάνω χέρι και η Τουρκία εξαρτάται από την Ένωση, συμπλήρωσε ο αυστριακός καγκελάριος.

Facebook Comments