Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ελβετικής Tages Anzeiger, «η Ελλάδα γνωρίζει τι σημαίνουν οι δυνητικές απειλές για τον τουρισμό. Καταρχήν ήρθε η κρίση χρέους και ακολούθως η οικονομική ανασφάλεια και τα capital control. Μετά κατέφθασε στις ακτές των νησιών το προσφυγικό δράμα και οι ανθρώπινες ιστορίες του. Όλα αυτά ενέτειναν τα δύο τελευταία χρόνια τις ανησυχίες του κλάδου ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βιώσει μια δραματική πτώση του αριθμού των τουριστών».

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνέβη το αντίθετο: «Το 2014 ταξίδεψαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 24 εκατομμύρια άνθρωποι, το 2015 περισσότεροι από 26 εκατομμύρια. Και φέτος μπορεί να είναι αισθητά περισσότεροι. Αυτό ωφελεί τα ελληνικά αεροδρόμια. Τον Ιούλιο αναμένεται αύξηση των αφίξεων κατά 9% και τον Αύγουστο κατά 10% (…). Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της θετικής εξέλιξης είναι η κρίση στις ανταγωνίστριες χώρες. Δεδομένου ότι οι τουρίστες αποφεύγουν για λόγους ασφαλείας προορισμούς στη βόρεια Αφρική και την Τουρκία, η Ελλάδα ενισχύεται ως εναλλακτικός προορισμός. Οι αεροπορικές εταιρίες προσαρμόστηκαν σε αυτά τα δεδομένα, διευρύνοντας προσφορά τους. Μόνον από τη Γερμανία προσφέρονται σε εβδομαδιαία βάση 107.000 αεροπορικές θέσεις, από Ελβετία, Αυστρία και Λουξεμβούργο άλλες 48.000».

Θέλει ο Ερντογάν όντως την ειρήνη;

Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου σήμερα η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας στην Κων/πολη. Οι γερμανοί σχολιαστές εστιάζουν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην φυσικά του επικεφαλής του κουρδικού HDP.

H Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Οι Κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και οι δεξιοί εθνικιστές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς τη μεριά του προέδρου. Εάν ο Ερντογάν δεν ήταν τόσο στενοκέφαλος και λιγόψυχος, τότε θα είχε καλέσει στο βήμα και το φιλοκουρδικό HDP. Τότε το μήνυμα μιας νέας αρχής στην τουρκική εσωτερική πολιτική θα ήταν τέλειο. Οτιδήποτε υπόσχεται έστω και λίγη ειρήνη σε αυτή τη χώρα προκαλεί όμως χαρά. Πλέον ήρθε η σειρά του Ερντογάν. Εάν θέλει την ειρήνη, θα αποσύρει απλώς τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση του προεδρικού συστήματος. Δεν χρειάζεται περισσότερες εξουσίες».

Η ιταλική Corriere della Sera σχολιάζει ότι η πρόσκληση Ερντογάν έγινε εν είδει εκβιασμού, κατά το «εάν δεν είστε και εσείς πραξικοπηματίες, πρέπει να κατεβείτε μαζί μας στο δρόμο. Η μάζα υπαναχώρησε σε αυτό εν μέσω ενός κλίματος που χαρακτηρίζεται από ένα κυνήγι μαγισσών. Η κινητοποίηση του λαού, που έπαιξε ρόλο στην καταπολέμηση του στρατού στις 15 Ιουλίου, εξελίσσεται σε ένα διαρκές μέσο (άσκησης πολιτικής). Και στοχεύει ολοένα περισσότερο στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων».

Facebook Comments