Πώς έστησαν την μεγάλη απάτη με τα POS… εξωτερικού
Κύκλωμα που διέθετε σε ελληνικές επιχειρήσεις παράνομα μηχανήματα POS προκειμένου να διακινεί τις εισπράξεις του μέσω τράπεζας του εξωτερικού
Κύκλωμα που διέθετε σε ελληνικές επιχειρήσεις παράνομα μηχανήματα POS προκειμένου να διακινεί τις εισπράξεις του μέσω τράπεζας του εξωτερικού
Κύκλωμα που διέθετε σε ελληνικές επιχειρήσεις παράνομα μηχανήματα POS προκειμένου να διακινεί τις εισπράξεις του μέσω τράπεζας του εξωτερικού χωρίς κανένα περιορισμό σε μεταφορές και αναλήψεις και χωρίς έλεγχο από τις ελληνικές φορολογικές αρχές εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία και τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Οι επιχειρήσεις που προμηθεύονταν τα POS τα χρησιμοποιούσαν, ουσιαστικά, για να παρακάμπτουν τα capital controls και να έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστη ρευστότητα. Ταυτόχρονα, είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στο εξωτερικό αφορολόγητες τις περισσότερες από τις εισπράξεις που πραγματοποιούσαν στην Ελλάδα κυρίως από ξένους τουρίστες.
Το κύκλωμα
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοινώθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου του προϊσταμένου της Οικονομικής Αστυνομίας υποστρατήγου Ε. Πλουμή και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, κατόπιν κοινής επιχειρησιακής δράσης της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΓΓΔΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος, συνελήφθησαν συνολικά 24 άτομα και κατασχέθηκαν 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το κύκλωμα, μέσω τριών επιχειρήσεών του στην Ελλάδα, είχε διαθέσει 1.195 POS σε 1.031 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους του τουρισμού, της διασκέδασης και της μαζικής εστίασης.
Η προμηθεύτρια εταιρία είχε έδρα στο Λουξεμβούργο. Tα POS διακινούνταν από κέντρο διανομής στη Βουλγαρία και ήταν ασύρματα. Μέσω των μηχανημάτων αυτών, που ήταν «διασυνδεδεμένα» με αλλοδαπή τράπεζα, οι ελληνικές επιχειρήσεις «περνούσαν» τις εισπράξεις τους από ξένους τουρίστες-πελάτες τους οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούσαν στις πληρωμές τους κάρτες ξένων τραπεζών μη υποκείμενες σε capital controls. Έτσι, τα χρήματα που πλήρωναν οι ξένοι τουρίστες μέσω των συγκεκριμένων POS δεν κατετίθεντο σε ελληνικές τράπεζες αλλά μεταφέρονταν στη μαλτέζικη τράπεζα.
Ουσιαστικά, με το κόλπο αυτό οι συναλλαγές ήταν σαν να πραγματοποιούνταν εκτός Ελλάδος, οπότε δεν υπόκειντο σε capital controls. Επιπλέον, επειδή τα μηχανήματα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με τράπεζες στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής, καθώς καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Από κόσκινο
Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έλαβαν ήδη από την Οικονομική Αστυνομία τον κατάλογο με τα στοιχεία των 971 ελληνικών επιχειρήσεων που προμηθεύτηκαν και χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα POS και θα προχωρήσουν στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων για να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος του τζίρου που πραγματοποιήθηκε με το κόλπο αυτό και τι ποσοστό αυτού δηλώθηκε τελικά στην Ελλάδα. Οι Αρχές εικάζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών έμεινε αδήλωτο και δεν αποδόθηκε ο αναλογών ΦΠΑ. Προκειμένου δε να εντοπιστούν τα ποσά που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και έμειναν αδήλωτα, θα χρειαστεί αμοιβαία διοικητική συνδρομή από τη Βουλγαρία και τη Μάλτα.
Οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα POS είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν, με τις κάρτες που είχαν στη διάθεσή τους, αναλήψεις ακόμη και στην Ελλάδα μέσω ATM ελληνικών τραπεζών χωρίς τους περιορισμούς. Τα ποσά που «τραβούσαν» κυμαίνονταν από 2.000 έως και 15.000 ευρώ μηνιαίως.
Facebook Comments