Υπέρ της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM τάσσεται ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Τιερί Ρεπεντάν. Σε συνέντευξή του προς την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο γάλλος υπουργός υπογραμμίζει ότι «πολλά θα ήταν απλούστερα, εάν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει ήδη τώρα άμεσα τις ελληνικές τράπεζες».

Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμά, «η χώρα θα είχε καλύτερες προϋποθέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές».

Παρά τα όποια προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος πάντως, ο γάλλος υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βυθίσει την ευρωζώνη σε νέα κρίση. «Έχουμε αφήσει πίσω μας το αποκορύφωμα της κρίσης. Το κοινό νόμισμα δεν απειλείται πλέον», όπως λέει.

Spiegel: διαφιλονικούμενη η ενεργοποίηση του ESM

Στο θέμα αναφέρεται σήμερα και το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, σχολιάζοντας ότι σε πολλές χώρες της νοτίου Ευρώπης οι προβληματικές τράπεζες θεωρούνται ανάχωμα για την ανάπτυξη.

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίησή τους από τον ESM όμως είναι αρκετά διαφιλονικούμενη εντός της ευρωζώνης. Επί της αρχής, 60 από τα συνολικά 500 δισ. του ταμείου μπορούν να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τέλη Ιουνίου όμως οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει ότι σε περίπτωση που ένα ίδρυμα αντιμετωπίσει δυσκολίες, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν καταρχήν οι μέτοχοι, οι πιστωτές και οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι τράπεζες αυτές. Ασαφές παραμένει όμως, σύμφωνα με το Spiegel, πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα λεγόμενα «παλιά βάρη», ήδη γνωστές υποθέσεις δηλαδή, όπως στην Ελλάδα.

Πηγή: DW

Facebook Comments