Το short selling ξεκίνησε πριν καν αρχίσει!
Το short selling ξεκίνησε πριν καν αρχίσει!
Το short selling ξεκίνησε πριν καν αρχίσει!
Η μετοχή που ξεχώρισε ήταν αυτή της Εθνικής, που ανακάμπτει από τα πολυετή χαμηλά της, κλείνοντας με κέρδη 7,84%, στα 2,75 ευρώ και όγκο σχεδόν 5 εκατ. τεμαχίων. Σημειωτέον, ότι μαζί με την Πειραιώς, την Alpha και την Eurobank, φέρεται να έχει υποβάλει προσφορά για το Τ.Τ.
Από εκεί και πέρα μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον ΟΤΕ άνω του 6%, στα 5,90 ευρώ, παρά την επιτυχημένη παρουσίαση σε θεσμικούς στο Λονδίνο. Απώλειες άνω του 5% για τα ΣΩΛΚ, στα 2,14 ευρώ, που δεν έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη συμφωνία για τον ΤΑΡ. Πιέσεις ακόμα, στην Jumbo, με κλείσιμο στα 7,40 ευρώ. ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο κατέγραψαν πτώση πάνω από 4%. Σε αρνητικό πρόσημο πέρασε, επίσης, η μετοχή της Coca Cola.
Από τις 15.40 μέχρι και το κλείσιμο, ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε αρνητικό πρόσημο για να κλείσει τελικά κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 838,29 μονάδες και με απώλειες 2,34%. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για… δοκιμές ενόψει της απελευθέρωσης του short selling στις τράπεζες, το οποίο έγινε σε μια σειρά από άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.
Ο γενικός δείκτης βρέθηκε μέχρι τα υψηλά των 870 μονάδων και μάλιστα με σχετικά αυξημένες συναλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 57 εκατ. ευρώ, όταν χθες είχε διαμορφωθεί στα 35 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την αγορά, η Ελλάδα μπορεί να εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά αυτό είναι… κουτσουρεμένο. Από τα 8,1 δις. ευρώ η χώρα θα πάρει σε δόσεις τα 6,8 δις. ευρώ, ενώ εκκρεμεί 1,3 δις. ευρώ που είναι η συμμετοχή της Γερμανίας.
Προφανώς, οι Γερμανοί περιμένουν δείγματα γραφής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, προωθώντας τις μετακινήσεις αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, μέχρι τις 19 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μαύρη τρύπα από τις αποκρατικοποιήσεις, αφού ο αναθεωρημένος στόχος των 2,6 δις., αναθεωρήθηκε εκ νέου στα 1,6 δις. ευρώ, δημιουργώντας κενό ύψους 1 δις. ευρώ.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι υπουργοί που συμμετείχαν στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στη χώρα μας. Άλλες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι με το… κούρεμα της δόσης, οι Γερμανοί θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα άμεσα πριν περάσει το καλοκαίρι , όπου υπάρχει νωχελικότητα και ραστώνη. Που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου σίγουροι για τις κοινωνικές αντιδράσεις που πιθανόν εκδηλωθούν το φθινόπωρο, απειλώντας την κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά.
Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί εξασφαλίζουν «ηρεμία» ενόψει των δικών τους εκλογών τον Σεπτέμβριο. Πάντως, η Morgan Stanley προέβη σε μείωση της σύστασής της για τα ελληνικά ομόλογα.
ΧΣ
Facebook Comments