Σενάρια εκλογών στο Μαξίμου, όχι από επιθυμία αλλά από… ανάγκη
Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το επόμενο καλοκαίρι;
Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το επόμενο καλοκαίρι;
Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το επόμενο καλοκαίρι; Είναι ένα από τα συνηθέστερα καλοκαιρινά ερωτήματα μεταξύ παραθεριστών που παρακολουθούν επαγγελματικά τις πολιτικές εξελίξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου το διαψεύδει, η αντιπολίτευση δεν πείθεται και κάπως έτσι η εκλογολογία ζωηρεύει συντηρώντας την αίσθηση της ρευστότητας και της αστάθειας.
Κυβερνητικοί παράγοντες μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας εκλογικός σχεδιασμός, ενώ αντίθετα ήδη δρομολογείται δημοψήφισμα για την προσεχή άνοιξη σε σχέση με κάποιες από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως είναι η κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος. Το σκεπτικό προφανώς είναι ότι έτσι θα εκτονωθεί η κοινωνική δυσθυμία και θα βελτιωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία που, όπως ελπίζουν, θα εκτιμηθεί από απογοητευμένους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ακόμη διαρρήξει εντελώς τους δεσμούς τους με το κυβερνών κόμμα και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η άποψη που κυριαρχεί στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που εξέφρασε με ανάρτηση στο Facebook ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών δουλεύεται από την κυβέρνηση έντονα με στροφή όχι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά στα γενετικά στοιχεία του μικρού ΣΥΡΙΖΑ».
Στη Χαριλάου Τρικούπη διατυπώνονται ανάλογες εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο ή λίγο αργότερα, αν και όχι με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο, ενώ, αντίθετα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να μη βλέπει εκλογές σύντομα.
Τα στοιχεία που κάνουν πολλούς στη Ν.Δ. και σε άλλους κύκλους της αντιπολίτευσης να πιστεύουν ότι οι εκλογές αποτελούν ισχυρό σενάριο είναι τα εξής:
● Η πορεία των εσόδων προεξοφλεί, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν οικονομικές γνώσεις, ότι είναι θέμα χρόνου να διαπιστωθεί επίσημα από τους θεσμικούς πιστωτές ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει». Κανείς δεν πιστεύει ότι οι εταίροι θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους (με την ενεργοποίηση του «κόφτη») ή ότι δεν θα μεριμνήσουν για την αποφυγή αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης ενώ μέσα στο 2017 θα γίνουν εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Παρόλα αυτά υπάρχει η άποψη ότι η δημοσιονομική πραγματικότητα θα υπερβεί τις καλές πολιτικές προθέσεις της Ανγκελα Μέρκελ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Μάριο Ντράγκι. Επομένως, κάποιοι πιστεύουν ότι η οικονομική αποτυχία θα φέρει πολιτικές εξελίξεις γιατί η κυβέρνηση θα θελήσει να πετάξει από πάνω της το πρόβλημα προκειμένου να μην καταβαραθρωθεί και ελπίζοντας στη δεξιά παρένθεση.
Facebook Comments