Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε το αίτημα του πρωθυπουργού Mατέο Ρέντσι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις προτεινόμενες από την κυβέρνησή του συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μέτρο πάνω στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει ποντάρει το πολιτικό του μέλλον.

Στις 8 Αυγούστου, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έδωσε στην ιταλική κυβέρνηση την «ευλογία» του για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δίνοντας στη Ρώμη 60 ημέρες για να επιλέξει την ημερομηνία που θα λάβει χώρα. Θεωρητικά, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί οποιαδήποτε Κυριακή μεταξύ της 2ας Οκτωβρίου και τις 11ης Δεκεμβρίου.

Κάποια, ωστόσο, ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, κάτι που θα δώσει στην κυβέρνηση αρκετό χρόνο για την καμπάνια της, προκειμένου να κερδίσει τη στήριξη του λαού, την ώρα που ταυτόχρονα θα «περνά» και ο προϋπολογισμός.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το να περάσει ο προϋπολογισμός πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας.

Ο Ματέο Ρέντσι έχει συνδέσει τη συνέχεια της διακυβέρνησής του με την επιτυχία του δημοψηφίσματος. Στην περίπτωση που ο ιταλικός λαός απορρίψει τις προτεινόμενες από τον πρωθυπουργό μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση της Ρώμης θα μπορούσε εύκολα να πέσει πριν από το τέλος του χρόνου. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα ευελπιστεί να διασφαλίσει ότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο (πτώση της κυβέρνησης), η χώρα θα έχει έτοιμο τον προϋπολογισμό του 2017, πριν από την απομάκρυνση του Ρέντσι και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ο Ματέο Ρέντσι θα προτιμούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα εντός του έτους, αλλά αργότερα, ώστε να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο, προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη υπέρ του. Οταν αρχικά πρότεινε τη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα τροποποιηθεί το ιταλικό Σύνταγμα ώστε να μειώσει τις εξουσίες της Γερουσίας, ο Ρέντσι δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, στην περίπτωση που οι Ιταλοί ψηφοφόροι αρνηθούν να τον στηρίξουν. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή που συνέβη, η κίνηση αυτή είχε νόημα: Ο Ματέο Ρέντσι και το Δημοκρατικό Κόμμα του απολάμβαναν μεγάλης στήριξης και η υπόσχεση να συνδέσει το όνομά του με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη υποστηρίζονταν από την πλειοψηφία των Ιταλών, αποτελούσε ένα χαμηλού ρίσκου τρόπο προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά του.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ όμως δύο χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η στήριξη της κοινής γνώμης στα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της «Λίγκας του Βορρά», έχει αυξηθεί, την ώρα που τα ποσοστά αποδοχής για το κυβερνών κόμμα έχουν πέσει. Επιπλέον, η αντιπολίτευση έχει πείσει τους Ιταλούς ότι καταψηφίζοντας τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο δημοψήφισμα, θα μπορούσαν έμμεσα να διώξουν τον Ματέο Ρέντσι από την εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι η πλειοψηφία των πολιτών μπορεί και να το κάνει, απορρίπτοντας τις μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της απέναντι στην κυβέρνησή του.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ της πολύ δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται, ο Ματέο Ρέντσι έχει προσπαθήσει να αντιστρέψει την κατάσταση. Στις 2 Αυγούστου, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι Ιταλοί θα πρέπει επί της ουσίας να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις και όχι η ψήφος τους να αφορά στις επιδόσεις της κυβέρνησής του. Το να αποσυνδέσει ωστόσο το μέλλον της κυβέρνησής του από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πάρει χρόνο, γεγονός που θα δώσει στον Ρέντσι έναν επιπλέον λόγο για να επιλέξει, όσο μπορεί, μια ημερομηνία για το δημοψήφισμα κοντά στο τέλος του έτους.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, είναι επίσης πιθανό η δημοτικότητα του κινήματος των Πέντε Αστέρων να σημειώσει πτώση, ένα σενάριο που έχει χωρίς αμφιβολία επηρεάσει τους υπολογισμούς του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Η υποψήφια του κινήματος των Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, εξελέγη πρόσφατα δήμαρχος της Ρώμης, μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Αν η Βιρτζίνια Ράτζι δυσκολευτεί να κουμαντάρει σωστά την πρωτεύουσα της χώρας, αυτό είναι πιθανό να αποκαλύψει την αδυναμία του κόμματός της ως προς τη διακυβέρνηση, ενδεχομένως ροκανίζοντας στο πέρασμα του χρόνου τη βάση στήριξης του κινήματος των Πέντε Αστέρων και μεταστρέφοντας το αποτέλεσμα του δημοψήφισμα υπέρ του Ρέντσι.

Facebook Comments