Νόθα Τέκνα
Νόθα Τέκνα
Η κάμψη των ελληνικών εξαγωγών που επιβεβαιώνεται από τα πολύ πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καταγράφει μείωση της τάξης του 8,1% το πρώτο εξάμηνο (η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 σε 11,97 δισ. ευρώ, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 12 δισ. ευρώ έναντι 13,02 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 8,1%) και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, πέραν της απώλειας της χώρας μας, μερικών θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, αποτελούν τα capital controls, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μεγάλα λιμάνια της χώρας και φυσικά η τραγική καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στο 25% των εφοριών της χώρας, η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ μπορεί να χρειαστεί από ένα έως και τέσσερα χρόνια, παρά το ότι οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών.
Οι συνολικές οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες (επιχειρήσεις-νοικοκυριά) οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου οικονομικών, ανέρχονται σε 5,7 δισ. Ευρώ, ποσό το οποί, αν είχε διατεθεί εγκαίρως στους δικαιούχους, θα διαφοροποιούσε την εικόνα της αγοράς, των επιχειρήσεων και ενδεχομένως της ελληνικής οικονομίας.
Ήδη οι δυσμενείς επιπτώσεις στο επιχειρείν από την αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς και οι φόβοι που δημιουργούνται λόγω της νέας υπέρμετρης αύξησης φόρων και εισφορών αποτελούν βασικό λόγο δημιουργίας αποστροφής του ρίσκου στην πλειονότητα των επιχειρηματιών.
Τα πολύ πρόσφατα κανόνια εταιριών κολοσσών της ελληνικής αγοράς και τα οποία θα προκαλέσουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, δείχνουν τον δρόμο για κάθε υποψήφιο επενδυτή Έλληνα ή ξένο.
Και ο δρόμος αυτός οδηγεί παντού αλλού, εκτός της χώρας μας όπου το μόνο πιθανό σενάριο στην επιχειρηματικότητα αποτελεί το λουκέτο ή η μετανάστευση.
Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες με προτεραιότητα στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, η επίσπευση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, η θέσπιση νέου φορολογικού και νέου αναπτυξιακού νόμου απλά δεν αποτελούν προτεραιότητες για την συγκυβέρνηση.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία, η δημιουργικότητα, η παραγωγή πλούτου και υπεραξίας και τέλος το ίδιο το επιχειρείν απαξιώνονται καθημερινά χάριν του λαϊκισμού και της κομματοκρατίας.
Facebook Comments