Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις επικουρικές, καθώς οι μειώσεις που επιβάλλονται σε όσους έχουν άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ με την κύρια σύνταξη, αποδεικνύεται πλέον με αριθμούς ότι δεν επαρκούν για να λύσουν το οξύ ταμειακό πρόβλημα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ρευστοποίηση ομολόγων, ύψους 50 ως 90 εκατ. ευρώ.

Οι περικοπές που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο όταν θα πέσουν και οι αναδρομικές μειώσεις από τον Ιούνιο (βλέπε πίνακα) αποδίδουν μόλις 24 εκατ. ευρώ τον μήνα, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που έχει το υπουργείο Εργασίας και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος που σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η εφαρμογή των μειώσεων στις επικουρικές θα αποδώσει στο ΕΤΕΑ περί τα 145 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα φτάνει στα 550 εκατ. ευρώ, και με τα κρυφά χρέη ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

Από τα 24 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται σε μηνιαία βάση:

• Τα 11 προέρχονται από περικοπές που θα γίνουν στις επικουρικές του ΙΚΑ (στις 2 Σεπτεμβρίου).
• Τα 6 εκατ. προήλθαν από τις μειώσεις που έγιναν από τις 2 Αυγούστου στις επικουρικές του Δημοσίου.
• Τα 5 εκατ. ευρώ εκτιμώνται ότι θα έρθουν από τις μειώσεις επικουρικών του ΝΑΤ (που θα γίνουν πιθανότατα τον Οκτώβριο) και
• 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι εξοικονομούνται από μειώσεις σε επικουρικές άλλων Ταμείων.

Στην ουσία οι μεγάλες περικοπές που προγραμματίστηκαν μόνο για 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης (σε σύνολο 1,3 εκατ. δικαιούχων) πάνε κυριολεκτικά στον βρόντο και καταλήγουν να είναι άνευ αντικρίσματος, αφού τα χρήματα που το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι θα εξοικονομήσει κόβοντας τις επικουρικές όσων παίρνουν πάνω από 1.300 ευρώ δεν επαρκούν για να κλείσουν ελλείμματα και μαύρες τρύπες!

Κοινώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει παρά μόνο με εναλλακτικό σχέδιο όπως είναι (και ήδη κουβεντιάζεται σε επίπεδο στελεχών υπουργείου και ΕΤΕΑ) η ενεργοποίηση ενός δεύτερου πακέτου περικοπών και σε όσους βρίσκονται κάτω από τα 1.300 ευρώ.

Ακόμη και από κορυφαία στελέχη του ΕΤΕΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα ήταν προτιμότερο οι μειώσεις που γίνονται τώρα και φτάνουν μέχρι το 40% για 250.000 συνταξιούχους να μοιράζονταν σε περισσότερους συνταξιούχους αλλά με μικρότερα ποσοστά. Ετσι το βάρος θα ήταν μικρότερο ενώ τώρα οι 250.000 συνταξιούχοι και άγριες περικοπές υφίστανται αλλά και χωρίς να έχουν αποτέλεσμα!

Facebook Comments