Το δράμα των προσφύγων στην Ιταλία
Η προσφυγική κρίση χτυπά την Ιταλία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου»
Η προσφυγική κρίση χτυπά την Ιταλία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου»
Η Via Cupa είναι πιθανότατα ο πιο καθαρός δρόμος της Ρώμης. Βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Τιμπουρτίνα και έχει γίνει τόπος διανυκτέρευσης για πολλούς πρόσφυγες που έχουν καταλήξει στην ιταλική πρωτεύουσα. Αυτοί φροντίζουν να διατηρούν καθαρό το δρομάκι στο οποίο περνούν προς το παρόν τις νύχτες τους σε στρώματα και ράντζα.
Πρόκειται για 200 πρόσφυγες από την Ερυθραία, τη Νιγηρία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Από τότε που έκλεισε ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος φθάνουν στην Ιταλία και ορισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία, λέει η Έρικα Σανταλουτσία. Η καθηγήτρια Αγγλικών ανήκει στην ομάδα 50 εθελοντών που μεριμνούν για τους πρόσφυγες της περιοχής, κυρίως άνδρες, αλλά και ορισμένες γυναίκες και παιδιά. Μέχρι πέρσι υπήρχε στον μικρό δρόμο ένα κανονικό κατάλυμα για τους πρόσφυγες, το οποίο εκκενώθηκε όμως με εμπλοκή της μαφίας.
Αναζητούνται επειγόντως καταλύματα
Η Ιταλία παλεύει και αυτή με την προσφυγική κρίση. Περί τις 100.000 άνθρωποι κατέφθασαν στη χώρα από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών περίπου 140.000 άτομα φιλοξενούνται σε χώρους που στο μεταξύ «ξεχειλίζουν». Στο Μιλάνο αναζητείται επειγόντως στέγη για 3.500 πρόσφυγες. Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι διαθέτει τώρα τις εγκαταστάσεις ενός στρατοπέδου, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος έως ότου είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες.
Πολλοί πρόσφυγες στήνουν πρόχειρα καταλύματα σε σταθμούς και πάρκα της Ιταλίας. Ο αριθμός των προσφύγων που ζουν στους δρόμους των ιταλικών πόλεων είναι προς το παρόν ασαφής. Πολλοί επιχειρούν ανεπιτυχώς να περάσουν στην Ελβετία ή τη Γαλλία. Την ίδια ώρα καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες. Πολλοί κάτοικοι αντιδρούν με αυξανόμενο εκνευρισμό. Για παράδειγμα, ορισμένοι κάτοικοι της Via Cupa μετακόμισαν από το μικρό δρομάκι, λέει ο Αλμπέρτο Σπολέτι, ιδιοκτήτης μπαρ στην περιοχή. Η κατάσταση οξύνεται και εξαιτίας κρουσμάτων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Έρευνες κατά της μαφίας της ιταλικής πρωτεύουσας, της αποκαλούμενης Mafia Capitale -ηγετικά μέλη της οποίας δικάζονται αυτό το διάστημα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- αποκάλυψαν ότι χρήματα που προορίζονταν για τη μέριμνα των προσφύγων κατέληξαν στις τσέπες εγκληματικών ομάδων και διεφθαρμένων πολιτικών. Απόρροια αυτού ήταν και η εκκένωση του καταλύματος στη Via Cupa, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες που φιλοξενούνταν εκεί να καταλήξουν στον δρόμο.
Οι εθελοντές δίνουν λύσεις αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα
Η ομάδα των εθελοντών μαγειρεύει τώρα κάθε βράδυ με δικά της έξοδα για 100 έως 400 άτομα, μεταφέροντας εκεί κατσαρόλες με σούπα και ζυμαρικά. Μέσω δωρεών νοικιάστηκαν και τοποθετήθηκαν στον δρόμο φορητές τουαλέτες. «Οι εθελοντές βοηθοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί, κάνουν εξαιρετική δουλειά», επισημαίνει ο Μασιμιλιάνο Σινιφρέντι, εκπρόσωπος της εκκλησιαστικής οργάνωσης Sant Egidio. Ο ίδιος παραδέχεται ότι η κινητοποίηση εθελοντών δεν αποτελεί λύση, «είναι όμως μια δυνατότητα» και τονίζει ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων».
Η Ιταλία έχει πάντως μάθει να ζει με τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Το 1991 το σαραβαλιασμένο φορτηγό πλοίο Vlora είχε κατέπλευσε στο λιμάνι του Μπάρι με επιβάτες 10.000 χιλιάδες Αλβανούς. Μετά τους αλβανούς πρόσφυγες, ακολούθησε ρεύμα προσφύγων και μεταναστών από τη Ρουμανία και από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Για πολλά χρόνια το μικρό νησάκι Λαμπεντούζα έγινε σύμβολο του προσφυγικού δράματος. Τα δύο τρίτα των προσφύγων προς την Ιταλία καταφθάνουν τώρα στη Σικελία. Η συστηματική άρνηση των γειτονικών της Ιταλίας χωρών να δεχθούν μέρος των προσφύγων αυξάνει ολοένα περισσότερο τα βάρη που καλείται να σηκώσει η χώρα.
Facebook Comments