Η σειρά της Ιταλίας…
Η σειρά της Ιταλίας...
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας από BBB+ σε BBB με αρνητικές προοπτικές. Η νέα υποβάθμιση αποδίδεται στην εκτίμηση ότι θα επιδεινωθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας που βρίσκεται ήδη σε φάση ύφεσης. Η νέα αξιολόγηση φέρνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας δύο βαθμίδες πριν από το τελευταίο επίπεδο. Η Standard & Poor’s προχώρησε επίσης στην επί τα χείρω διόρθωση της πρόγνωσης για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας. Οι ειδικοί του Οίκου αναμένουν υποχώρηση του ΑΕΠ το 2013 κατά 1,9% (από 1,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη) .
«Παύση στην ευρωκρίση»
Την επιστροφή της ευρωκρίσης βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές που αποδίδουν την πολιτική «σιωπή» στις επικείμενες γερμανικές εκλογές. Και όπως επισήμανε χθες το περιοδικό Stern σε σχόλιο του: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, ακολουθώντας τη Γερμανία, «επέβαλαν παύση» στην ευρωκρίση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να δουλέψουν σοβαρά για την εξεύρεση λύσεων στο ζήτημα του χρέους. Μέχρι τότε παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις και εντός της Ευρωζώνης, όσον αφορά π.χ. τους κανόνες για τις τράπεζες. Η Γερμανία φοβάται να δεσμευθεί, επειδή η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θέλει να επιβαρύνει τους ψηφοφόρους με αυτό το ζήτημα. Τουλάχιστον πέρα από το μήνυμα ότι η καγκελάριος Μέρκελ αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και διαχείρισης της κρίσης…»
Θέμα χρόνου το «κούρεμα»
Στο μεταξύ, «θέμα χρόνου» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Tagesspiegel ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο. Σύμφωνα με το σχόλιο, η νέα απομείωση θα κοστίσει χρήματα στους γερμανούς φορολογούμενους και για αυτή την εξέλιξη ευθύνονται και οι Γερμανοί.
Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα επικριτική είναι η αυστριακή Der Standard που εκτιμά ότι η απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε μια χρονιά ύφεσης δεν πρόκειται να συμβάλει στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, αλλά απλά θα γεμίσει τις ουρές των ανέργων έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Και για αυτό δεν ευθύνεται το ΔΝΤ, παρατηρεί η εφημερίδα, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης. «Ωστόσο το ΔΝΤ συμπράττει πρόθυμα», καταλήγει.
Πηγή: DW
Facebook Comments