Νέα βουτιά για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. που κατέγραψε απώλειες 2,24%, στις 819,54 μονάδες. Μετά τη συμφωνία για την «κουτσουρεμένη» δόση στις Βρυξέλλες που από 8,1 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα πάρει σε δόσεις (κι εφόσον πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα) 6,8 δις. ευρώ, οι Κασσάνδρες βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο.

Ο διεθνής Τύπος πια, αμφισβητεί την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο υπό το φόβο κοινωνικών εντάσεων. 

Το Reuters αναδεικνύει το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται από το φθινόπωρο κι έπειτα σε συνδυασμό με τις μαύρες τρύπες των Ταμείων και των αποκρατικοποιήσεων και η WSJ διατυπώνει το δίλημμα γενναίου PSI μετά τις Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή έξοδο από το ευρώ. Ταυτόχρονα, αυτά συνέπεσαν με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του φιλοκυβερνητικού ΙΟΒΕ περί ύφεσης 5% φέτος, ττο ταμειακό έλλειμμα των 8 δις. που διαπιστώνει η Τράπεζα Ελλάδος και την υποβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων από την Morgan Stanley.

Σα να μην έφταναν αυτά, ήρθε το αλαλούμ κατά την πώληση του Τ.Τ. με φωτογραφικούς όρους υπέρ συγκεκριμένης τράπεζας και την αγορά να θεωρεί ότι η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι κλεισμένη δουλειά. Υπό αυτά τα δεδομένα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές προβαίνουν σε κατοχύρωση ρευστότητας, γνωρίζοντας επίσης, ότι έρχεται αυξημένος φόρος συναλλαγών σε τρία τοις χιλίοις από 2 τοις χιλίοις πριν, αλλά και απελευθέρωση του short selling στις τράπεζες, κάτι το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί αύριο από την Κεφαλαιαγορά.

Πέρασε στα ψιλά η εκτίναξη του τζίρου της Jumbo κατά την χρήση 2012 – ’13, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 1,35%, στα 7,30 ευρώ. Πτώση πάνω από 5% για την ΕΤΕ έπειτα από κούρσα τριών ημερών που έδωσε κέρδη στη μετοχή άνω του 30%, κλείνοντας την Τετάρτη στα 2,61 ευρώ. Απώλειες σχεδόν 5% και για την Alpha, με την αγορά να θεωρεί ότι δεν θα περάσει στον έλεγχό της το Τ.Τ.. Η μετοχή έκλεισε στα 0,4050 ευρώ.  Απώλειες άνω του 4% και για την Πειραιώς, η οποία πλαγίως «χτύπησε» το Τ.Τ., μέσω της Γενικής Τράπεζας.

Κατά τα άλλα, περιορισμός των απωλειών στην ΕΧΑΕ, παρά την αύξηση του φόρου στις συναλλαγές, πτώση Motor Oil και ΕΛΠΕ εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς των πετρελαιοειδών που προωθείται μέσω του πολυνομοσχεδίου και  πτώση άνω του 2% για ΟΠΑΠ και Ιντραλότ εξαιτίας του ανοιχτού θέματος που έχει προκύψει με τα λαχεία και την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Οι συναλλαγές ήταν μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη μέρα και διαμορφώθηκαν στα 46,07 εκατ. ευρώ.

 

ΧΣ

Facebook Comments