Ρέντσι, Μέρκελ, Ολάντ συντονίζονται μετά το Brexit
Την καγκελάριο Μέρκελ και το πρόεδρο Ολάντ υποδέχεται το απόγευμα ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα μετά το Brexit
Την καγκελάριο Μέρκελ και το πρόεδρο Ολάντ υποδέχεται το απόγευμα ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα μετά το Brexit
Η Ευρώπη προσπαθεί να σχεδιάσει το μέλλον της μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα το απόγευμα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο μικρό νησί του Βεντοτένε, στο ανοιχτά της Νάπολης. Εκεί ακριβώς όπου μια ομάδα διανοουμένων που είχε εξορίσει ο φασισμός, έγραψε τo πρώτο «μανιφέστο» για μια ενωμένη Ευρώπη με κύριο σημείο αναφοράς την αλληλεγγύη.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται πρώτα απ΄ όλα η στρατηγική με την οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ παράλληλα οι τρεις ηγέτες επιδιώκουν μια ενίσχυση του ευρωπαϊκού οράματος. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο πρόκειται να συζητηθεί και η στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο Ματέο Ρέντσι θα προτείνει την σύσταση ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες να μπορούν να αποσταλούν, αν κριθεί αναγκαίο, στην Λιβύη και όχι μόνον. Παράλληλα, στόχος του ιταλού οικοδεσπότη είναι να γίνει σαφές ότι η στρατηγική της λιτότητας δεν φέρνει αποτελέσματα, ότι απαιτείται ευελιξία και ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.
Σχέδιο για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά
Στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι όπου θα συναντηθούν οι τρεις ηγέτες, αναμένεται να συζητηθεί και η έγκριση ενός ειδικού σχεδίου για τον πολιτισμό με στόχο τη συντήρηση των σημαντικών μνημείων που θεωρούνται σύμβολα της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης. Η κοινή συνέντευξη τύπου των τριών ηγετών έχει προγραμματιστεί για τις 7μμ. ώΕ.
Tην ίδια ώρα, πολλοί πολιτικοί σχολιαστές τονίζουν, την ανάγκη επιστροφής σε μια ΕΕ που να αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, μακριά από γραφειοκρατικές και τεχνοκρατικές αγκυλώσεις. Μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο οι σημερινές ιδέες και προτάσεις θα υποστηριχθούν δυναμικά, ώστε να εγκριθούν επίσημα και στις επόμενες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.
Facebook Comments