«Φρένο» στις προθέσεις της κυβέρνησης για επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έβαλαν οι θεσμοί, αρνούμενοι να συναινέσουν σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, που επί της ουσίας διογκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη όπως υποστηρίζουν.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο και κάλεσε τους οφειλέτες είτε να εξυπηρετούν τις οφειλές τους είτε να ενταχθούν σε κάποια από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις (των 12 ή 24 δόσεων).

Σημειώνεται ότι οι δανειστές είχαν πιέσει το προηγούμενο διάστημα και κατάφεραν να γίνει αυστηρότερη η διαδικασία για όσους έχουν οφειλές ή δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

Πώς χάνεται η ρύθμιση

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου 2016 η νομοθεσία έγινε ακόμα σκληρότερη για τους οφειλέτες, καθώς όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017, πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. Μετά το πέρας των 15 ημερών χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον δεν έχουν πληρώσει. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Οσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μία μέρα, τότε η ρύθμιση χάνεται. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία «τρέχουν» με ρυθμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των οφειλών ή διαφορετικά να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους δανειστές, έχει προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου. Ηδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για το 55% των οφειλετών.

Οπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, με στόχο την αύξηση των εσόδων, έχουν ξεκινήσει:

• Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

• Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

• Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

• Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων – βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.

• Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.

Eκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της μη καταβολής εισφορών στα ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το β΄ τρίμηνο του έτους να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ.

Οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249.

Οι 88.217 έχουν ήδη «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 –σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός.

 

Facebook Comments