Το θέμα του Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί στην εξουσία και να οχυρωθεί στο (ισχυρό) ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Πώς; Δημιουργώντας εσωκομματικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, προκαλώντας δηλαδή τον διαχωρισμό των… Καραμανλικών από τους υπόλοιπους, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η ψαλίδα έχει μεγαλώσει αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. Η κυβέρνηση όμως – η οποία μάλιστα δήλωσε έκπληξη (μέσω του Τσακαλώτου) που η Κομισιόν της ζητά τον λόγο για ένα τέτοιο θέμα – κοιτώντας επίμονα μόνο τα εσωτερικά, δεν λογάριασε τον ξενοδόχο, δηλαδή τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ημέρα που έγινε γνωστή η παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η ΕΚΤ θορυβήθηκαν έντονα, αφού είχαν αποδεχθεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οποία και δημιουργήθηκε το 2010 για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για την αξιοπιστία των στοιχειών. 

Μάλιστα, η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί όρο του ελληνικού προγράμματος. 

Όπως είχε δηλώσει κορυφαία πηγή της ευρωζώνης «η όλη κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ παρακολουθούν την υπόθεση και η αντίδρασή τους είναι εξαιρετικά έντονη».

Εκτός του ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε τον πλήρη «σεβασμό» των Βρυξελλών, το όνομα του κ. Γεωργίου συνδέεται και με το ΔΝΤ καθώς είχε εργαστεί στο Ταμείο για πάνω από 20 χρόνια. Η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται λοιπόν από τους έξω και ως επίθεση προς τους πιστωτές και ιδιαιτέρα το ΔΝΤ που ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του θέλουν εδώ και καιρό να διώξουν από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, «δείχνοντας» τον ως έναν πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πιστωτών της Ελλάδας.

Eπειδή όμως οι θεσμοί δεν μπορούν να στραφούν εναντίον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, τα χτυπήματα θα πέσουν στην κυβέρνηση και οι σφαλιάρες ήδη άρχισαν. Η Κομισιόν προχώρησε σε μία ηχηρή επίσημη παρέμβαση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος που υποβλήθηκαν για την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο.

Ερωτηθείς η εκπρόσωπος της Κομισιόν για το εάν η υπόθεση Γεωργίου μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές δόσεις των κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι οι παρερμηνείες για τα στατιστικά στοιχεία «μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες».

Αυτό αποτελεί ευθύ μήνυμα για τις διαθέσεις των θεσμών σχετικά με την β’ αξιολόγηση που έρχεται. Αν λοιπόν αποδειχθεί χειρότερος εφιάλτης από την πρώτη αξιολόγηση, με την καθυστέρηση των δόσεων να επιστρέφει δριμύτερη, με τα νέα μέτρα να μπαίνουν ένα-ένα στο τραπέζι, με την συζήτηση για το χρέος να μετατίθεται στο πολύ μακρινό μέλλον και την ημερομηνία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE στο άγνωστο, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη για κανέναν. Η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει για μία ακόμη φορά να προσπαθεί να σώσει την πάρτη της αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στη χώρα.

Μάλιστα, στη σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Ντομπρόβσκις και τον Μοσκοβισί που απεστάλη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και οι οποίοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει… έκπληκτος που του ζήτησαν τον λόγο και δίνει την απάντηση-μαργαριτάρι ότι «εάν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση», τότε έχει ηθική υποχρέωση να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της. Μάλιστα έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου για να αποφασιστεί αυτή η απάντηση της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση για το εάν υπόγραψε το τρίτο μνημόνιο με βάση παραποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και δηλώνει λοιπόν έκπληκτη που την απασχολούν με ένα θέμα της Δικαιοσύνης. Πάντως στις αρχές του μήνα, σχολιάζοντας «στο Κόκκινο» την παραπομπή Γεωργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μάλλον έχει… προνομιακή επιστημονική θέση να κρίνει την υπόθεση, σημείωσε πως «ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος. Πως και εάν διογκωθήκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο».

Όπως είχε προσθέσει, «θα δοθεί μάχη για να εξηγηθεί και να εξιστορηθεί το τι ακριβώς συνέβη, και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε η πορεία της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και πού θέλει η κάθε πολιτική δύναμη να οδηγήσει την χώρα».

Όπως πολύ πρόσφατα σημείωσε η FAZ, «η λαϊκίστικη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει απροκάλυπτα πόσο πολύ εργάζεται στην κατεύθυνση της συστηματικής κατάληψης θέσεων ισχύος στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοσύνης που ελέγχεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση». 

H έκπληξη του κ. Τσακαλώτου και η ειρωνεία προς την Κομισιόν, δυστυχώς αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο  «λίγοι» είναι αυτοί που κυβερνούν τη χώρα και που διαπραγματεύονται το μέλλον της…

Facebook Comments