Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο αποφασίζει να διοχετεύσει χρήμα στην αγορά μέσω repos για να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας.

Oπως παρατηρούν αναλυτές, η κίνηση δείχνει πως η τράπεζα ανησυχεί επειδή υπερβολικά μεγάλος βραχυπρόθεσμος δανεισμός διοχετεύεται στην ομολογιακή αγορά, με κίνδυνο να υπάρξει «φούσκα». Χθες το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διέθεσε στην αγορά 90 δισ. γουάν μέσω των 7 ημερών repos και 50 δισ. γουάν μέσω των 14 ημερών repos. «Η PBOC αυτήν τη στιγμή είναι σαν να διαμηνύει στα πιστωτικά ιδρύματα ότι πρέπει να παύσουν να εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως το πράττουν μέχρι σήμερα, από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό και τη συνεπαγόμενη ρευστότητα και να στραφούν σε ρευστότητα μακροπρόθεσμης διάρκειας», παρατηρεί ο Τζόνας Σορτ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών νομισματικής πολιτικής στη NSBO στο Πεκίνο.

Ανησυχία

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το σοβαρότερο μέλημα των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας είναι πως αυξάνεται η μόχλευση μέσω των repos και η υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση εκ μέρους των μικρότερων τραπεζών από τη βραχείας διάρκειας ρευστότητα. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τη δημιουργία «φούσκας» στην ομολογιακή αγορά και επιδεινώνουν τους συστημικούς κινδύνους για τις τράπεζες της Κίνας. «Η αγορά ερμηνεύει την τελευταία κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ως ένδειξη πως ίσως επιθυμεί να περιορίσει τη μόχλευση στην αγορά ομολόγων, δεδομένου ότι το κόστος χρηματοδότησης από το 14 ημερών repos είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το 7 ημερών repos», επισημαίνουν αναλυτές της OCBC Bank στη Σιγκαπούρη. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις κινεζικών ομολόγων, εξαιτίας των αμφιβολιών για το εάν θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Επιπροσθέτως οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους, ύστερα από ένα πολύ δυναμικό ράλι σε κινεζικά ομόλογα.
Kινητοποίηση

Σε όλη τη διάρκεια του παρελθόντος έτους οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ελάμβαναν μέτρα για να μπορούν να χαλιναγωγούν τον ρυθμό αύξησης των πιστώσεων και να είναι σε θέση να στηρίζουν την οικονομία. Στο επίκεντρο των προσπαθειών τους ήταν να γίνονται όλα αυτά ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό τα επίπεδα δανεισμού έχουν αυξηθεί προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό. Πέραν της Τράπεζας της Κίνας τα ερωτήματά του για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας ανέφερε σε έκθεσή του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συν τοις άλλοις, η κατάρρευση του κινεζικού Χρηματιστηρίου το 2015 είναι ακόμα νωπή ανάμνηση στο μυαλό των επενδυτών. Το τρέχον έτος μία ακόμα πηγή ανησυχίας πέραν του βραχυπρόθεσμου δανεισμού για την αγορά ομολόγων συνιστούν και οι άλλες μορφές δανεισμού – όπως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δανεισμού P2P (peer to peer lending). Οι εν λόγω πλατφόρμες αρχικά θεωρούνταν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικό κανάλι χρηματοδότησης για τον οικονομικό μηχανισμό. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το συνολικό χρέος της Κίνας έχει εκτιναχθεί με ταχύτατο ρυθμό από τη διεθνή κρίση και μετά, ενώ στα τέλη του 2015 έφθανε τα 26,56 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 255% του ΑΕΠ.
 

Facebook Comments