«Εφιάλτης» στη ΔΕΘ με ΕΝΦΙΑ και επικουρικές
Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για την εμφάνισή του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου γνωρίζοντας ότι θα υπάρχουν δυο πραγματικότητες
Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για την εμφάνισή του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου γνωρίζοντας ότι θα υπάρχουν δυο πραγματικότητες
Μπορεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες (στις 30 Αυγούστου) και η διπλωματία κορυφής του πρωθυπουργού στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου να σκεπάσουν τον ΕΝΦΙΑ; Επικοινωνιακά δεν είναι ακατόρθωτο, όμως στην πραγματική ζωή θα έχει μεγάλο βάρος η πρώτη δόση που θα πληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα και η δεύτερη που θα αθροιστεί τον Οκτώβριο με το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ και τους λογαριασμούς του φθινοπώρου (σχολεία κ.ά.).
Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για την εμφάνισή του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου γνωρίζοντας ότι θα υπάρχουν δυο πραγματικότητες: Οι πολλοί θα πιέζονται από την υπερφορολόγηση, την αύξηση του κόστους ζωής και τη μείωση εισοδημάτων, έχοντας κουραστεί από την πολυετή ανασφάλεια και το διαρκές άγχος, ενώ η εικόνα που θα δείχνει η κυβέρνηση θα είναι το νέο τηλεοπτικό τοπίο και οι πολλές διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν ήδη για τον «οδικό χάρτη για τη δίκαιη ανάπτυξη» και φιλοδοξούν να δώσουν ημερομηνίες που θα σηματοδοτούν την απαλλαγή της χώρας από την ύφεση και το Μνημόνιο μέσα από την έξοδο στις αγορές.
Γνωρίζουν ότι η παροχολογία, σ’ αυτή τη φάση, είναι αδύνατη και προσπαθούν να φτιάξουν ένα κοινωνικό πακέτο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα μπορέσει να ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο. Κάτι για τη δωρεάν νομική εκπροσώπηση των οικονομικά αδυνάμων, κάτι για την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την αναδοχή-υιοθεσία, λίγα για τους αστέγους (αξιοποίηση κενών διαμερισμάτων) και κάπως έτσι θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέχασε την υπόσχεσή του για «παράλληλο πρόγραμμα», που θα εξουδετέρωνε τις παρενέργειες του Μνημονίου στους ασθενέστερους.
Είναι προφανές ότι αυτά δεν αρκούν στο χαμηλοσυνταξιούχο που χτυπιέται με την κατάργηση του ΕΚΑΣ ούτε στον απλήρωτο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα. Δεν… τρώγονται ούτε το ηθικό πλεονέκτημα που θα διαφημιστεί μέσα από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες ούτε και οι πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Σύνοδος του Νότου
Ισχύει πάντως ότι η Σύνοδος των ηγετών του Νότου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από τη ΔΕΘ, είναι ένα δυνατό χαρτί για τον πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία κοινή διακήρυξη των Ολάντ-Ραχόι-Ρέντσι-Κόστα και των άλλων για τη δημοσιονομική χαλάρωση, που θα δείχνει ότι διαμορφώνεται μέτωπο αντι-λιτότητας και ότι υπάρχει κοινή στάση των χωρών που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση, επομένως δεν είναι η Ελλάδα απομονωμένη και αποκλεισμένη επειδή μόνο αυτή στην ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση και σε Μνημόνιο (το τρίτο).
Η απόφαση της Κομισιόν να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τη μη επίτευξη των στόχων σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα δείχνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ότι υπάρχει έδαφος για περισσότερη ευελιξία εντός ευρώ, εν όψει των εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία μέσα στο 2017, εν αναμονή του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία τον Οκτώβριο και της επανάληψης των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία τον ίδιο μήνα, με τον ακροδεξιό υποψήφιο Χόφερ να έχει πιθανότητες νίκης. Άλλωστε, και οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου επιβάλλουν… χειρόφρενο, αφού μια αναστάτωση στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού θα μπορούσε να εξαχθεί στις ΗΠΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την αναμέτρηση Τραμπ-Κλίντον.
Οι ευρωσοσιαλιστές, όπως επαναβεβαιώθηκε με την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη νέα τους συνάντηση στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα, τον έχουν αγκαλιάσει θερμά, αγνοώντας και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που, τυπικά, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ή συνεργάζονται μαζί του. Με την παρουσία του δεξιού Ραχόι εδώ τον Σεπτέμβριο και με την ανοιχτή γραμμή που διατηρεί ο Αλ. Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ γίνεται σαφές ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ επενδύει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για την εφαρμογή του προγράμματος σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας θα συμπροεδρεύσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο ειδικής συνεδρίασης για το προσφυγικό στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.
Θα είναι ο Σεπτέμβριος της διπλωματίας. Προγραμματίζεται επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, με φόντο την εκκρεμότητα της δικαστικής απόφασης σχετικά με την έκδοση των 8 στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τη μετά το Brexit εποχή. Το προσφυγικό, εκ των πραγμάτων, θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο, αφού θα διαφανεί η τύχη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και θα καταδειχθεί πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν, τελικά, στη χώρα μας, με το κόστος κατασκευής κέντρων υποδοχής να αποτελεί ήδη εστία πολιτικής αντιπαράθεσης.
Μήνυμα τετραετίας
Η ΔΕΘ έχει βαρύ συμβολισμό για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί από εκείνο το βήμα εξαγγέλθηκε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μοιράσει λεφτά και θα δώσει βάρος στο κεντρικό πολιτικό μήνυμα, που θα είναι ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2019. Είναι ήδη αποφασισμένο ότι θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα τριετίας, που θα καταλήγει στην έξοδο από το τούνελ και θα χρησιμοποιείται ως επιχείρημα της έκκλησης προς τους πολίτες να κάνουν υπομονή.
Η βασική θεωρία του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η εκλογολογία παράγεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι τέτοια σενάρια δεν συζητιούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ότι οι κάλπες θα έκαναν ζημιά στη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι στις Βρυξέλλες δεν διανοούνται την πιθανότητα εκλογών στη χώρα μας κατά τους επόμενους μήνες και αυτό έχει διαμηνυθεί στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν τα κόμματά τους. Όσοι ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα πιστεύουν ότι η πολιτική αστάθεια θα έφερνε καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να εφαρμόσει ακριβώς τα ίδια μέτρα. Άλλωστε, είναι σχετικά ικανοποιημένοι με την πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και περιμένουν με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα (ΑΔΜΗΕ κ.λπ.).
Facebook Comments