«Πόρτα» από Βρυξέλλες για μείωση στόχων στο πλεόνασμα
«Αποδεχτείτε επίσημα τα στατιστικά στοιχεία 2010-2015 για να προχωρήσουμε τη λύση για το χρέος», θα είναι περίπου η θέση του Πιερ Μοσκοβισ
«Αποδεχτείτε επίσημα τα στατιστικά στοιχεία 2010-2015 για να προχωρήσουμε τη λύση για το χρέος», θα είναι περίπου η θέση του Πιερ Μοσκοβισ
«Αποδεχτείτε επίσημα τα στατιστικά στοιχεία 2010-2015 για να προχωρήσουμε τη λύση για το χρέος», θα είναι περίπου η θέση του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σήμερα το μεσημέρι.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ακούσουν και διά ζώσης από τα χείλη του κ. Μοσκοβισί αυτά που έγραφαν στην επιστολή της Τρίτης ο Γάλλος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος αρμόδια για θέματα εργασίας Μαριάν Τίσεν. Οτι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει μια επίσημη δήλωση από την ελληνική πλευρά και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών με την οποία να γίνονται αποδεκτά ως έχουν τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2010-2015 όπου βασίστηκαν και τα μέτρα των Μνημονίων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.
Είναι σαφές ότι το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την επιστολή απάντησης του κ. Τσακαλώτου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε από τα μέλη της επιτροπής να προέλθουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να υποστηρίξουν τα στοιχεία. Στην ηχηρή παρέμβασή της η επίτροπος κ. Τίσεν την περασμένη Τετάρτη είχε πει ευθέως ότι η έμμεση αμφισβήτηση των στοιχείων από την ελληνική πλευρά, η οποία παρέπεμπε μέσω της επιστολής Τσακαλώτου το θέμα στην ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης, μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη βάση του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης.
Με το σκεπτικό αυτό, λοιπόν, αφού η ελληνική πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει κάποια νέα στοιχεία τα οποία θα θέλουν το έλλειμμα και το ελληνικό χρέος του 2010 να είναι μικρότερα, τότε μπορεί να μην υφίσταται θέμα βιωσιμότητας και άρα αναδιάρθρωσής του.
Από πλευράς του Γάλλου επιτρόπου θα υπάρξει η διαβεβαίωση ότι αν κλείσει το θέμα των στατιστικών στοιχείων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι έτοιμος να προχωρήσει τα «άμεσα» μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά εν όψει της ΔΕΘ. Ως γνωστόν, με βάση το σχέδιο του ΕΜΣ τα μέτρα αυτά αφορούν:
– Την επιμήκυνση παλιών και νέων ευρωπαϊκών δανείων στα 32 χρόνια.
– Την απαλοιφή της επιβάρυνσης κατά 2% στο επιτόκιο του δανείου των 10,2 δισ. ευρώ το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επαναγορά ομολόγων το 2012.
– Τη σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού μέσω ενός μηχανισμού αντιστάθμισης της ανόδου από τα επιτόκια της ΕΚΤ.
Αν δεν υπήρχε το θέμα των στατιστικών στοιχείων, τα μέτρα αυτά θα είχαν οριστικοποιηθεί από τον ΕΜΣ την Παρασκευή και θα συζητούνταν κατά το σημερινό Euro Working Group με προοπτική να συζητηθούν και να εγκριθούν στο Eurogroup της επόμενης Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος για κάτι τέτοιο υπάρχει, φτάνει η ελληνική πλευρά να δεχθεί στο ενδιάμεσο την επίσημη επικύρωση των στατιστικών στοιχείων.
Facebook Comments