Σε κρίση ο γαλλικός τουρισμός
Οι μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο είναι ακόμη νωπές και ο φόβος νέων χτυπημάτων διάχυτος
Οι μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο είναι ακόμη νωπές και ο φόβος νέων χτυπημάτων διάχυτος
Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου της γαλλικής πρωτεύουσας κάνουν λόγο για μια μεγάλη κρίση. Ορισμένοι μιλούν ακόμη και για καταστροφή. Μετά τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την πόλη, πολλοί τουρίστες – και κυρίως Αμερικανοί, Βρετανοί, Ιταλοί, Γερμανία και Κινέζοι- την αποφεύγουν.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό παρουσίασε μείωση της τάξης του 9,9%. Κάτι πρωτόγνωρο για το Παρίσι που είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Και στο προσεχές μέλλον δεν αναμένεται βελτίωση της κατάστασης. Η πρωτεύουσα αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τώρα τη στρατηγική της για να προσελκύσει τους τόσο αναγκαίους για την οικονομία της τουρίστες.
Έως και 45% έκπτωση στα πεντάστερα
«Η ασφάλεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα», λέει ο πρόεδρος της περιφερειακής Τουριστικής Επιτροπής Φρεντερίκ Βαλτού. «Θέλουμε να δείξουμε ότι το Παρίσι είναι μια ασφαλής πόλη. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει κατάσταση πολέμου».
Για να προσελκύσουν τουρίστες οι ξενοδόχοι προχωρούν σε κατακόρυφη μείωση των τιμών. Ακόμη και στην ανώτερη κατηγορία, στα πεντάστερα ξενοδοχεία, οι εκπτώσεις κυμαίνονται στην παρούσα φάση μεταξύ 25% και 45%. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους εκπροσώπους του κλάδου είναι η συνήθως γενναιόδωρη πελατεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι Γάλλοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αντίθετα, δεν αναβάλουν συνήθως προγραμματισμένο ταξίδι.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έπληξαν πρωτίστως και κυρίως τον τουρισμό της πρωτεύουσας. Στην υπόλοιπη χώρα αντίθετα, και κυρίως στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού, η μείωση δεν ήταν τόσο δραματική όσο στο Παρίσι.
Ο τουριστικός κλάδος ζητά διευκολύνσεις
Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των ξένων τουριστών μειώθηκε από τις αρχές του χρόνου κατά 7%, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως δεν αποδίδει τη μείωση μόνον στις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και στις συνεχείς απεργίες και την κακοκαιρία του πρώτου εξαμήνου.
Ο τουριστικός κλάδος στη Γαλλία απασχολεί δυο εκατομμύρια εργαζόμενους ενώ συμβάλει στο 8% του ΑΕΠ της χώρας. Μέχρι και πέρσι η χώρα ήταν ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός του κόσμου με 84,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.
Ο κλάδος ελπίζει τώρα στην αρωγή του κράτους. Εδώ και μήνες συζητείται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταβολή κοινωνικών εισφορών αλλά και φόρων καθώς επίσης η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης.
Facebook Comments