– Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε πηγαδάκι λίγο μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη: “Η Αριστερά θα εμποδίσει την παλινόρθωση της Δεξιάς και των παραφυάδων της”*
– Δημοσιογράφος: “Καλά η Αριστερά, εσείς τι θα κάνετε;”
 
Στην Ελλάδα, ως γνωστόν είσαι ό,τι δηλώσεις. Και μεταπολιτευτικά ήτο συρμός να δηλώνεις αριστερός. Και στα πρώτα δύο μνημόνια ήτο συρμός να δηλώνεις Συριζαίος· όχι απλώς συρμός, αλλά όλο το δίκτυο του ΟΣΕ – του προαστιακού περιλαμβανομένου. Όμως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οι έννοιες ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερά μάλλον δεν είναι και τόσο ταυτόσημες. Θες ο κυβερνητισμός; Θες το τρίτο μνημόνιο, ο εξοβελισμός πολυδιαφημισμένων υποσχέσεων και η ραγδαία φθορά της εξουσίας; Θες η αίσθηση εφόδου στον κρατικό μηχανισμό α λα 1981; Θες η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ; Θες η εντεινόμενη αίσθηση χειραγώγησης της ενημέρωσης και των θεσμών; Θες η ταύτιση με τον νεοκαραμανλισμό που εκτίναξε το δημόσιο χρέος έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και τώρα ζητεί ηθική δικαίωση; Οι διαχωριστικές γραμμές θόλωσαν. Ή μάλλον δεν υπάρχουν πια γραμμές.
 
Εσύ είσαι αριστερός ή απλώς επαγγελματίας Συριζαίος; Κάνε το τεστ:
 
1.) Αποκαλείς διαρκώς τον Άδωνη, που ψήφισε υπέρ του τεμένους, ακροδεξιό, αλλά κάνεις τα στραβά μάτια για τους ΑΝΕΛ που καταψήφισαν και για στελέχη τους που ταυτίζουν την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία;
 
α. Ναι βέβαια!
β. Δεν γνωρίζω αυτά που λέτε ότι κάνουν οι ΑΝΕΛ. Δεν ξέρω, δεν απαντώ, δεν βλέπω τίποτα, δεν ακούω τίποτα, δεν λέω τίποτα.
γ. Εμετική η στάση των στελεχών των ΑΝΕΛ, καμία σχέση δεν έχει με τις αξίες της Αριστεράς.
 
2.) Πίστευες πραγματικά ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επέβαλε στη μαντάμ Μέρκελ να “go back”, ο ΕΝΦΙΑ θα πήγαινε στο πυρ το εξώτερον και οι αγορές θα χόρευαν νταούλια, ζουρνάδες ίσως και κλακέτες;
 
α. Ναι βέβαια!
β. Τρέφαμε ορισμένες αυταπάτες, αλλά κάναμε την υποκριτική μας, και ό,τι κάναμε έγινε για το καλό της χώρας.
γ. Διαψεύστηκα.
 
3.) Έλεγες τους άλλους που ψήφιζαν μνημόνια Εφιάλτες, γυμνοσάλιαγκες του δωσιλογισμού, και γερμανοτσολιάδες αλλά υποστηρίζεις ασμένως το νέο μνημόνιο;
 
α. Ναι βέβαια!
β. Το νέο μνημόνιο της 12ης Ιουλίου συμφωνήθηκε μετά από εκβιασμό των δανειστών και με 12ωρη σκληρή διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα. Με την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο στις αγορές θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα.
γ. Τουναντίον. Δεν μπορώ να είμαι νεομνημονιακός.
 
4.) Θεωρείς ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας; (ΑΡΚΑΣ, Πύρρος Δήμας, Πύρρος της Ηπείρου, Κατερίνα Στεφανίδη, Άγιος Στέφανος Α Βασιλεύς Ουγγαρίας )
 
α. Ναι βέβαια!
β. Οποιοσδήποτε παίζει το παιχνίδι των συστημικών ΜΜΕ και των διαπλεκόμενων συμφερόντων δίκην Δούρειου Ίππου είναι ακόμη πιο επικίνδυνος.
γ. Αποδοκιμάζω κάθε τέτοιο υπαινιγμό, είναι πέρα από τις αρχές μου.
 
5.) Διαφωνείς με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με πόνο ψυχής έχεις γαντζωθεί σε πόστο στην κυβέρνηση/ κόμμα/ κρατικό μηχανισμό;
 
α. Ναι βέβαια!
β. Για το καλό της χώρας θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μην είμαστε “Αριστερή παρένθεση” μέχρι να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ.
γ. Στήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ… Ούτε εγώ ούτε κάποιος κοντινός μου έχουμε αναλάβει κάποιο πόστο στον κρατικό μηχανισμό.
 
6.) Θεωρείς ότι οι διώξεις κατά αντιεξουσιαστών είναι “φρονηματικού χαρακτήρα”, αλλά την ίδια ώρα επικρίνεις το φρόνημα του 40% του πληθυσμού χαρακτηρίζοντάς τους “Μενουμευρωπαίους”;
 
α. Ναι βέβαια!
β. Κάθε παραμύθι πρέπει να έχει τους “κακούς του” και πρέπει να διαχωρίσουμε την ήρα απ το στάρι.
γ. Συχνά υπάρχουν ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη στάση της Δικαιοσύνης. Με συμπολίτες υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και μόνο.
 
7.) Θεωρείς το “μαύρο” στην ΕΡΤ, αντιδημοκρατική μεθόδευση και καθεστωτική συμπεριφορά, αλλά ότι δεν τρέχει τίποτε με μόνο τέσσερα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και “μαύρο” στα υπόλοιπα; 
 
α. Ναι βέβαια!
β. Τόσο λιγότερα τόσο καλύτερα, τόσο περισσότερα δικά μας τόσο καλύτερα.
γ. Υπάρχουν πιο χειροπιαστά παραδείγματα αντιμετώπισης της διαπλοκής.
 
8.) Όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία βολεύτηκες σε κάποια θέση;
 
α. Ναι βέβαια!
β. Σημασία έχει να ξεριζωθεί το σύστημα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό μηχανισμό.
γ. Όχι βέβαια!
 
9.) Όταν σου προσάπτουν τα νέο μνημόνιο, τα ρουσφέτια που γίνονται και την υπερφορολόγηση απαντάς “οι άλλοι ήταν χειρότεροι;”
 
α. Ναι βέβαια!
β. Ήταν χειρότεροι. Απλώς πρέπει να γίνουν ορισμένοι συμβιβασμοί ώστε να μείνουμε στην εξουσία. Οι άλλοι θα είναι πάντα χειρότεροι.
γ. Δεν φτάνει οι άλλοι να είναι χειρότεροι, πρέπει εμείς να είμαστε καλύτεροι.
 
10.) Αγνοείς το τεκμήριο της αθωότητας σε δικαστικές υποθέσεις, προκαταλαμβάνεις της αποφάσεις της Δικαιοσύνης και αφήνεις υπονοούμενα για την ηθική ακεραιότητα των αντιπάλων σου χωρίς να παρουσιάζεις στοιχεία ή βασίζεσαι στα γραφόμενα ορισμένων blogs;
 
α. Ναι βέβαια!
β. Θα πρέπει να καταδειχθεί με κάθε τρόπο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
γ. Ευτελείς τακτικισμοί που πλήττουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
 
Αν έχεις συμπληρώσει περισσότερα “β” είσαι πιο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ και από τον Αλέξη τον Τσίπρα και μπράβο σου! Έχεις βέβαια τόση σχέση με την Αριστερά του Γκράμσι, του Ζορές, του Μπερλινγκουέρ – αλλά και του Κύρκου, του Παπαγιαννάκη και του Λεντάκη – όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο για σένα! Το θέμα είναι να γίνεται η (βρώμικη) δουλειά! Kudosπάντως που λένε και στο Μαξίμου.
 
Αν έχεις συμπληρώσει περισσότερα “α”, “ναι βέβαια!” πιστεύεις ακόμη ότι είσαι Αριστερός. Με άλλα λόγια έχεις αυταπάτες όπως ο πρωθυπουργός μας. Με άλλα λόγια είσαι μάλλον ανόητος. Με κάποια χειροπιαστά μπόνους βέβαια, αλλά η βλάβη είναι ανήκεστος. Σε κάθε περίπτωση Αριστεροσύνη ούτε για δείγμα και στις δύο περιπτώσεις.
 
Αν έχεις συμπληρώσει περισσότερα “γ” είτε δεν ήσουν ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε έριξες μαύρη πέτρα πίσω σου, είτε είσαι με το ένα πόδι έξω από την Κουμουνδούρου. Είσαι ο ασυμβίβαστος υποστηρικτής μιας αλλοτινής Αριστεράς που δεν υπάρχει πια, ή δεν υπήρξε ποτέ, ένας αθεράπευτος ρομαντικός.
 
* Μάθε και προφυλάξου

Facebook Comments