Κύπρος: Στην ατζέντα και η μείωση μισθών
Σε τέσσερα σημεία αναφέρονται οι εισηγήσεις στις οποίες κατέληξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας
Σε τέσσερα σημεία αναφέρονται οι εισηγήσεις στις οποίες κατέληξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας
Σε τέσσερα σημεία αναφέρονται οι εισηγήσεις στις οποίες κατέληξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ενώ, τις προτάσεις του κατέθεσε και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Το κυβερνών κόμμα και οι οικολόγοι, ήδη παρέδωσαν τις εισηγήσεις τους στις υπηρεσίες της βουλής, οι οποίες αναμένουν να καταγράψουν τις προτάσεις όλων των κομμάτων και να τις παραδώσουν στον υφυπουργό παρά τω προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν στα κυβερνητικά νομοσχέδια.
Οι τέσσερις προτάσεις του ΔΗΣΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων σε μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο στη βάση των διακυμάνσεων του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ και σύνδεση των αυξήσεων με την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ, εισηγείται μείωση του κρατικού μισθολογίου ως σύνολο όταν ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι αρνητικός, κατά τον ίδιο τρόπο που το κρατικό μισθολόγιο θα αυξάνεται όταν υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Οι σχετικοί κανονισμοί που κατέθεσε η κυβέρνηση διασφαλίζουν ότι η αύξηση του κρατικού μισθολογίου δεν θα ξεπερνά το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Στόχος, όπως ανέφερε στη StockWatch στέλεχος του ΔΗΣΥ που συμμετείχε στον καταρτισμό των προτάσεων, είναι να αποφευχθεί η ανάγκη περικοπών από κοινωνικές δαπάνες που όπως εκτιμάται, μπορεί να επέλθει σε περίπτωση αρνητικής ανάπτυξης του ΑΕΠ αλλά ταυτόχρονης διατήρησης των επιπέδων του κρατικού μισθολογίου.
Δεύτερη εισήγηση του ΔΗΣΥ είναι το κρατικό μισθολόγιο να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό δαπανών του κράτους το οποίο θα προκαθοριστεί, όπως σημειώνεται.
Τρίτο σημείο των εισηγήσεων του κυβερνώντος κόμματος είναι η σύνδεση των αυξήσεων που θα παραχωρούνται στους δημόσιους υπαλλήλους, με την απόδοσή τους και συγκεκριμένα, βάσει της αξιολόγησής τους στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί.
Σημειώνεται ότι η εισήγηση δεν συμπεριλαμβάνει την ΑΤΑ η οποία σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ θα καταβάλλεται σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής τους.
Το πακέτο εισηγήσεων του ΔΗΣΥ συμπληρώνει πρόταση σε σχέση με τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων για τη δημόσια υπηρεσία. Ο ΔΗΣΥ προτείνει να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της χώρας να υποβάλλουν αίτηση για διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων, αντί να παραχωρείται η δυνατότητα μόνο στα κρατικά πανεπιστήμια.
Την Παρασκευή, που ήταν και το τέλος της προθεσμίας που δόθηκε στα κόμματα για την υποβολή των εισηγήσεών τους, σχετικές προτάσεις κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
Οι οικολόγοι εισηγούνται τον εμπλουτισμό των κριτηρίων για τις αυξήσεις του κρατικού μισθολογίου αντί αυτές να συνδέονται αποκλειστικά με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ανεξαρτήτως της πρότασης της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση του μισθολογίου, προτείνεται να διατηρηθεί το στοιχείο της διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τον πρόεδρο του κινήματος Γιώργο Περδίκη να τονίζει ότι αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθείται και σε στους μεγάλους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας.
Αναμένονται προτάσεις υπολοίπων
Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις εισηγήσεις τους ενώ αναμένεται να το κάνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όπως δήλωσε προ ημερών ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού στη StockWatch, η νομοθετική ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου ως έχει στο κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν είναι αποδεκτή από το ΑΚΕΛ.
Το ΔΗΚΟ, αναμένεται να καταθέσει πρόταση για τον καθορισμό κάποιου είδους πλαφόν στις αυξήσεις του κρατικού μισθολογίου ενώ, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η θέση που θα τηρήσει το κόμμα αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Μαρίνο Μουσιούττα, οι προτάσεις του ΔΗΚΟ θα οριστικοποιηθούν και θα κατατεθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στη StockWatch ότι το θέμα δεν είναι απλό και ότι χρειάζεται μελέτη και προσοχή.
«Οι ειδικοί του κόμματος το μελετούν και τελικές απόψεις θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα» σημείωσε.
Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμες και οι εισηγήσεις της Συμμαχίας Πολτιών, σύμφωνα με τη βουλευτή Άννα Θεολόγου.
Facebook Comments