«Δώρα» προαναγγέλλει ο Σόιμπλε ενόψει εκλογών
Η συζήτηση επί του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2017, που ξεκίνησε χθες στη γερμανική Βουλή, επισκιάστηκε από τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές
Η συζήτηση επί του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2017, που ξεκίνησε χθες στη γερμανική Βουλή, επισκιάστηκε από τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές
Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν περιορίστηκε αυτή τη φορά κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του στα αμιγώς οικονομικά στοιχεία, αλλά προτίμησε να μιλήσει καταρχήν για την κατάσταση της χώρας και του έθνους εν γένει. «Ζούμε σε μια εποχή των αντιφάσεων», επισήμανε ο 73χρονος πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών, σκιαγραφώντας το προφίλ μιας άκρως ευημερούσας κοινωνίας. Μιας χώρας που ενώ χαρακτηρίζεται από ευμάρεια, διακατέχεται από έντονους φόβους για το μέλλον. «Οι άνθρωποι αναρωτιούνται εάν θα συνεχίσουμε να ευημερούμε και το ερώτημα αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο», εκτίμησε ο Β. Σόιμπλε.
Δικαιολογημένοι εν πολλοίς και οι φόβοι των πολιτών: τρομοκρατικές επιθέσεις, προσφυγική κρίση, πόλεμοι και διενέξεις. Πρόκειται για μια εποχή, σύμφωνα με τον ίδιο, όπου οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ηγετικές φυσιογνωμίες, σαφείς και απλές απαντήσεις. «Η κατάλληλη εποχή για δημαγωγούς», είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτό «προκειμένου να διασφαλιστούν ο τρόπος ζωής μας, η φιλελεύθερη κοινωνία και ευημερία μας».
Πρέπει να πετύχει η ενσωμάτωση των προσφύγων
«Εμείς», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος όχι μόνον στο ίδιο του το κόμμα, «θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων μπορεί να πετύχει και ότι είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε και να ελέγξουμε τους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγονται αυτό το μεγάλο ρεύμα ανθρώπων». Η Γερμανία, όπως είπε, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται την αλλαγή ως ευκαιρία.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα ο Β. Σόιμπλε εξήγησε ότι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2017, που προβλέπει συνολικά 327,8 δις ευρώ ομοσπονδιακές κρατικές δαπάνες, θα διατεθούν περί τα 19 δις για την υποδοχή και ενσωμάτωση προσφύγων όπως και στην καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης. Μέχρι το 2020 ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός έχει προβλέψει δαπάνες ύψους 77 δις ευρώ για το συγκεκριμένο πεδίο.
Αυξημένα κονδύλια προβλέπονται και για προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας, που το 2017 θα κυμανθούν στα 8 δις ευρώ. Χωρίς έξωθεν βοήθεια, όπως είπε, διεθνείς εστίες κρίσης στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στην Αφρική, τη Συρία και το Ιράν δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν οικονομικά. Η Ευρώπη και η Γερμανία, πρόσθεσε, έχουν την ευθύνη να συνδράμουν και προς το δικό τους συμφέρον. «Όσο δεν βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι (…) θα αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».
Φοροελαφρύνσεις
Ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε αυτή τη φορά μόνον εμμέσως στο γεγονός ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά ο γερμανικός προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος. Ενδεχομένως διότι η αντιπολίτευση τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι αυτό δεν οφείλεται στον ίδιο και την πολιτική του, αλλά κυρίως στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και το ευνοϊκό για την ανάπτυξη της οικονομίας περιβάλλον.
Πράγματι, από το 2008 το όφελος της Γερμανίας από τα χαμηλά επιτόκια ανέρχεται σχεδόν στα 100 δις ευρώ. Την ίδια ώρα οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας και η χαμηλή ανεργία έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Γι΄ αυτό και ο Β. Σόιμπλε έχει προβλέψει και ορισμένες φοροελαφρύνσεις. Τα μεγαλύτερα φορολογικά «δώρα» ύψους έως και 15 δις ετησίως προβλέπονται ωστόσο για μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Facebook Comments