Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, αν όχι πολιτικά, πάντως… ωρολογιακά. Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δείκτες των ρολογιών στην Τουρκία δεν θα γυρίσουν κατά μία ώρα πίσω τα χαράματα της 30ής Οκτωβρίου, όπως προβλεπόταν μέχρι χθες στο πλαίσιο της συνήθους, στις δυτικές χώρες, πρακτικής για εξοικονόμηση ενέργειας, για λόγους που δεν έγιναν εντελώς κατανοητοί.

«Κατάργησα τη διαφορά θερινής και χειμερινής ώρας. Δεν θα υπάρχει πλέον σύγχυση. Η ώρα θα είναι ίδια, χειμώνα – καλοκαίρι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η αλλαγή της ώρας, στα τέλη Μαρτίου και στα τέλη Οκτωβρίου, εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ οι χώρες της Ασίας και της Αφρικής δεν ακολουθούν, στη μεγάλη τους πλειονότητα, αυτό το μέτρο. Η απροσδόκητη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δεν αναμένεται να ικανοποιήσει το φίλαθλο κοινό, καθώς, λόγω της μεγαλύτερης διαφοράς ώρας με την Ευρώπη, μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, θα προβάλλονται σε πιο προχωρημένες, νυκτερινές ώρες.

Στο πολιτικό επίπεδο, η Αγκυρα προχώρησε σε μια χειρονομία συμφιλίωσης με το Βερολίνο, συμφωνώντας να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία του γερμανικού Κοινοβουλίου να επισκεφθεί την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Η απαγόρευση των επισκέψεων, ύστερα από την απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, είχε προκαλέσει κρίση στις διμερείς σχέσεις. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη».

Συμφιλιωτικός, έναντι των ΗΠΑ αυτή τη φορά,εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. «Η Τουρκία ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα. Δεν διαθέτουμε ενδείξεις για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος από τη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε το κύμα διώξεων που εξαπολύθηκε στην Τουρκία την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν 27 επιχειρηματίες και 21 πανεπιστημιακούς, που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Παράλληλα, 11.285 δάσκαλοι στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θα ανακριθούν για πιθανές σχέσεις με την εκτός νόμου ένοπλη οργάνωση των Κούρδων ΡΚΚ.

 

Facebook Comments