Σε συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία, που μπορεί να δρομολογήσει ακόμα και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους, κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

Σε πρώτη φάση, από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει επτά ημέρες και θα πρέπει να οδηγήσει σε πραγματική μείωση της βίας, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια, εφόσον όλα βαίνουν ομαλώς, ΗΠΑ και Ρωσία θα αρχίσουν να συνεργάζονται στρατιωτικά, δημιουργώντας ένα κοινό κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται στοιχεία για τις θέσεις τρομοκρατικών δυνάμεων. Θα ακολουθήσουν συντονισμένες αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του πρώην Μετώπου αλ-Νούσρα, που μέχρι πρότινος ήταν επίσημα ο βραχίονας της αλ-Κάιντα στη Συρία.

Η εκεχειρία προβλέπει ότι οι Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος Άσαντ θα σταματήσει να βομβαρδίζει περιοχές όπου επιχειρούν αντάρτες της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις και αποκλεισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλούπολη του Χαλεπίου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυβερνητικά στρατεύματα και ισλαμιστές μαχητές.

«Κλειδί» για την επιτυχία της εκεχειρίας είναι το κατά πόσον η Ρωσία θα μπορέσει να υποχρεώσει το καθεστώς Άσαντ να σεβαστεί τη συμφωνία, και στον αντίποδα το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν να πείσουν τους αντάρτες να διακόψουν τις εχθροπραξίες.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχε έχει ενημερώσει τη συριακή κυβέρνηση για τα συμφωνηθέντα και η Δαμασκός είναι «έτοιμη να τα εκπληρώσει». Νωρίτερα, οι αντικαθεστωτικοί είχαν διαμηνύσει πως είναι έτοιμοι να δεχτούν κατάπαυση του πυρός εφόσον η κυβέρνηση προτίθεται σοβαρά να τηρήσει την όποια ρύθμιση.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη έγιναν υπό τη σκιά πολλών άκαρπων συνομιλιών τους τελευταίους μήνες, κάτι που φάνηκε στις ιδιαίτερα μετρημένες δηλώσεις των δύο υπουργών.

Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές μπόρεσαν να βρουν κοινό τόπο για τη σύνταξη πέντε εγγράφων που επιτρέπουν τον συντονισμένο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού.

Ο κ. Κέρι από την πλευρά του εμφανίστηκε πολύ προσεκτικά αισιόδοξος για την προοπτική της εκεχειρίας, λέγοντας διπλωματικά ότι εάν υλοποιηθεί μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής στον συριακό εμφύλιο.
 

Facebook Comments