Μετά από περίπου 20 μήνες στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει μάθει ότι αυτά που δηλώνει για εσωτερική, ψηφοθηρική και εσωκομματική κατανάλωση, τα ακούνε και αυτοί που πραγματικά αποφασίζουν για τη χώρα: οι δανειστές, που ακολουθούν το μνημόνιο που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει μαζί τους.

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός επέλεξε την οδό «για όλα φταίνε οι δανειστές», αυτοί που αύριο θα παρακαλάει για να έρθουν σε νέα συμφωνία για τέταρτο μνημόνιο, αφού η Ελλάδα δεν θα έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα ρευστότητας. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσίπρα, οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών είναι αυτές που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού το καλοκαίρι του 2015 και αυτοί είναι που καθυστερούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, αφού δεν τα βρίσκουν για το χρέος, εμποδίζοντας έτσι να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ. 

Έστειλε μάλιστα και ευθύ μήνυμα στην «πρώην εχθρό, μετέπειτα φίλη και τώρα… ποιος ξέρει» Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως οι  συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και πως η τελευταία συμφωνία προβλέπει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα οριστικοποιηθούν μετά την αξιολόγηση, εξηγώντας το πώς το ΔΝΤ θέλει να υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και πώς η Γερμανία θέλει να αναβάλει την λύση για το χρέος μετά τις εγχώριες εκλογές της το φθινόπωρο του 2017.

Λίγες ώρες λοιπόν μετά το σαφές μήνυμα του Eurogroup για άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων (αλλιώς η κυβέρνηση να ξεχάσει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ) το οποίο δεν έδωσε κανένα περιθώριο ελαστικότητας και απόκλισης από τους στόχους και έβαλε παράλληλα τέλος στη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5%, και λίγες μέρες πριν την έλευση των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε και πάλι τα παιχνίδια, πικάροντας τους δανειστές και υιοθετώντας το blame game, αυτό για το οποίο είχε ο ίδιος κατηγορήσει του Ευρωπαίους στο παρελθόν.

Και δεν ξεκίνησε απλά τις κατηγορίες, αλλά… αυθαίρετα αποφάσισε για το πότε και πώς θα κινηθούν τα πράγματα. Θα κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, έως το τέλος του χρόνου θα έχει υπάρξει λύση για το χρέος και μετά θα μπούμε στο QE. A! Και μετά το 2018, ο στόχος για τα πλεονάσματα μπορεί να κατέβει στο 2% ( αρά τι; Θα συνεχίσει να υπάρχει συμφωνία ή…. Μνημόνιο με τους δανειστές και μετά την λήξη του τρίτου που βιώνουμε, ε; ).

Η αξιολόγηση δεν κλείνει φέτος, η λύση για χρέος δεν θα συζητηθεί μέσα στο επόμενο 12άμηνο και το QE μπορεί και να μην έρθει ποτέ αφού όταν η Ελλάδα θα μπορεί να μπει, αυτό μπορεί να έχει ήδη λήξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα, προς τα εκεί οδεύουν τα πράγματα.

Και όλα αυτά θα οφείλονται στις καθυστερήσεις, στις ρήξεις και τα πισωγυρίσματα που κάνει και δημιουργεί η ίδια η ελληνική κυβέρνηση εδώ και 20 μήνες.

Αξίζει να σημειώσουμε την καθόλου απίθανη και άκρως ρεαλιστική εκτίμηση της Citigroup σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επιστρέφουν προσεχώς και μαζί με αυτές θα επιστρέψουν και οι διαμάχες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Όπως τονίζει, αντίθετα με ότι δηλώνει ο κ. Τσίπρας, είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει σύντομα συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό, όπως προειδοποιεί, συνεπάγεται και με μεγάλη καθυστέρηση στην απόφαση σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ.

Μάλιστα η Citi έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η ένταξη στο QE απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση καθώς και να έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, έτσι ώστε η ΕΚΤ να είναι σε θέση να αξιολογήσει θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα. Όλα αυτά, σύμφωνα με την Citi, δεν θα συμβούν σύντομα, και, ενδεχομένως, ούτε καν το 2017.

Και εδώ να προσθέσουμε και τις δηλώσεις αξιωματούχων στις Βρυξέλλες στο ΜΝΙ, σύμφωνα με τις οποίες οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συζητήσουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά την αναγκαιότητα που υπάρχει. Εκτιμούν δε ότι το ζήτημα του χρέους δεν πρόκειται να λυθεί νωρίτερα απ τις εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Μάλιστα παρατηρούν μεταστροφή στη στάση της ΕΚΤ η οποία, όπως σημειώνουν, δείχνει να ακολουθεί το ΔΝΤ εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το χρέος.

Σύμφωνα με το ΜΝΙ οι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν καθυστερήσεις στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην εκταμίευση των δόσεων που τη συνοδεύουν και στη βάση αυτή θέλουν να υπάρξουν «αυστηρές τεχνικές συνομιλίες» με την Ελλάδα κατά την β’ αξιολόγηση.

Για να μην τρελαθούμε λοιπόν εντελώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που καθυστερεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα. Το απέδειξε και η χθεσινή εικόνα του χρηματιστηρίου. Οι επενδυτές άκουσαν το Eurogroup και τις υποδείξεις του, είδαν τον Τσίπρα να κατηγορεί τους δανειστές και αποφάσισαν να δώσουν άλλη μια κλωτσιά στην Ελλάδα.

Facebook Comments