Η μεγάλη ήττα της κυβέρνησης και το ναυάγιο με το χρέος
Εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση παραδέχεται την ήττα της για το θέμα του χρέους, η οποία δεν έχει άλλο νικητή από τη Γερμανία
Εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση παραδέχεται την ήττα της για το θέμα του χρέους, η οποία δεν έχει άλλο νικητή από τη Γερμανία
Εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση παραδέχεται την ήττα της για το θέμα του χρέους, η οποία δεν έχει άλλο νικητή από τη Γερμανία. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έλεγε και να ξαναέλεγε στη ΔΕΘ ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους, ήξερε όμως την… πικρή αλήθεια και γι αυτό εξαπέλυσε «επίθεση» στη Γερμανία στέλνοντας και ανάλογο μήνυμα στη Μέρκελ για τήρηση της συμφωνίας.
Είναι λογικό πως ο Τσίπρας δεν ήθελε να «σημαδευτεί» η φετινή ΔΕΘ από μία δήλωση τύπου «το θέμα του χρέους, το οποίο είχαμε κάνει σημαία μας από τότε που πήραμε τα ηνία της εξουσίας, δυστυχώς ναυάγησε και πάει για του… παραχρόνου», κι έτσι η επιχείρηση μείωσης του πήχη των προσδοκιών ανατέθηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος παραδέχθηκε τελικά την αλήθεια και την… ήττα.
Ο κ. Δραγασάκης διαμήνυσε λοιπόν από το βήμα της Βουλής ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα μεγάλη απομείωση του χρέους και πως η διαδικασία ρύθμισής του εξ ορισμού πάει πέρα από το 2018, βάζοντας έτσι τέλος στις όποιες αμφιβολίες και υπογραμμίζοντας αυτό που όλοι γνωρίζαμε από καιρό: καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει σε ότι αφορά το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, πριν τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.
Ο Ευκλείδης Τσακλώτος, ο οποίος θα περίμενε κανείς να τοποθετηθεί ως ο πλέον αρμόδιος για το θέμα του χρέους, επέλεξε να πάρει αποστάσεις και να μην απαντήσει ευθέως για το ζήτημα καθώς, ερωτηθείς για την τοποθέτηση-πρόβλεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είπε πως «υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν γιατί αν απαντηθούν είναι σαν να χτυπάς το φίλο σου».
Η στάση των υπουργών ωστόσο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί την ήττα της στο… παιχνίδι της ουσιαστικής και μακροπρόθεσμης λύσης για το χρέος, και προσανατολίζεται προς μία άλλη «προσωρινή» λύση στην οποία είναι 100% σίγουρο ότι από αύριο θα αρχίσει να αναφέρεται σε… επαναλήψεις. ως η καλύτερη που υπάρχει.
Και η λύση δεν είναι άλλη από αυτήν που… ψέλλισε αυτή την εβδομάδα ο Πιέρ Μοσκοβισί. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει την Ε.Ε μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση και πως ωστόσο, ο ESM ήδη κάνει προσπάθειες να βελτιώσει το προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο των επιτοκίων. Όπως επεσήμανε, η Ε.Ε μπορεί να συζητήσει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF.
Η κυβέρνηση λοιπόν θα προτάξει την σημαντικότητα και την επιτακτική ανάγκη βραχυπρόθεσμων διευθετήσεων για το χρέος, δηλαδή την επιδίωξη να διατηρείται η εξυπηρέτησή του σε διαχειρίσιμα επίπεδα, έως ότου υπάρξει μια γενικευμένη ρύθμιση για το ευρωπαϊκό χρέος.
Αυτό δηλαδή που εξετάζει ήδη ο ESM, παρεμβάσεις που δεν θα επιβαρύνουν τις χώρες της ευρωζώνης και που έτσι δεν θα προκαλέσουν αντιδράσεις από το Βερολίνο και άλλους «σκληροπυρηνικούς» ευρωπαίους δανειστές.
Φυσικά αυτές οι παρεμβάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα του χρέους, δεν αλλάζουν την ονομαστική του αξία, απλά εξοικονομούν κάποιους τόκους για το μέλλον, στρώνοντας ένα έδαφος… συμβιβασμού με το ΔΝΤ μέχρι να περάσουν οι Γερμανικές εκλογές.
Το κατά πόσο το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί και να εγκαταλείψει έστω και προσωρινά την απαίτηση για ουσιαστική και άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ειδικά μετά και την νέα ρήξη που ξεκίνησε η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ να κατηγορεί το Ταμείο αλλά και τους Ευρωπαίους ότι οι διαμάχες τους διώχνουν τους επενδυτές από την Ελλάδα, και με τον Γιώργο Κατρούγκαλο χθες να δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το ΔΝΤ, αποκαλώντας για μία ακόμη φορά το Ταμείο «ακραίο παίχτη».
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι δανειστές είναι εδώ στην Αθήνα και διαπραγματεύονται το κλείσιμο των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ.
Ας μην ξεχνάει όμως η κυβέρνηση πως συνήθως οι ακραίοι… επιθετικοί είναι αυτοί οι παίκτες που βάζουν τα περισσότερα γκολ και παίρνουν το παιχνίδι…
Facebook Comments