Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στις αμερικανικές εκλογές, στο debate μεταξύ των υποψηφίων για την αμερικανική Προεδρία αλλά και στις εξελίξεις γύρω από τους υποψηφίους, με τα θέματα υγείας της Hillary Clinton να κυριαρχούν. Ποιες όμως θα είναι οι συνέπειες των εκλογών για τις αγορές; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ο επικεφαλής του Global Allocation Fund της BlackRock, Russ Koesterich. Η απάντηση δίνεται μέσα από την ανάλυση δυο εξαιρετικά σημαντικών δεδομένων: τη δημοσιονομική στήριξη και τη μεταβλητότητα.

Δημοσιονομική στήριξη

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Αμερική πρέπει να πραγματοποιήσει μια σημαντική στροφή και να κινηθεί από τη νομισματική στήριξη, στη δημοσιονομική στήριξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Koesterich, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο παρά την επιμονή και των δυο υποψήφιων Προέδρων για αύξηση των κρατικών δαπανών. Αυτό που διαφαίνεται για την ώρα, είναι ότι η αμερικανική πολιτική θα συνεχίσει να είναι διχασμένη. Αν αυτό συμβεί, ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα δεν είναι αρκετά βέβαιο ότι θα είναι το κατάλληλο. Από το 1905, η μέση αύξηση των κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ενός Προέδρου, είναι 5,5%.

Ακόμα και αν υπάρξει αύξηση των κρατικών δαπανών, αυτό θα έχει αντίκτυπο για τις αγορές; Αν και σε ορισμένους κλάδους ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός, η ανάλυση του παρελθόντος δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στις αύξηση των κρατικών δαπανών και στην πορεία των μετοχών, σημειώνει ο Koesterich. Γενικότερα, ακόμα και αν ο επόμενος Πρόεδρος αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά τις αγορές. 

Τι γίνεται όμως με τα επιτόκια; Και πάλι δεν υπάρχει σταθερή συσχέτιση μεταξύ των κρατικών δαπανών και των επιτοκίων. 

Μεταβλητότητα

Θα αποτελέσουν οι εκλογές αφορμή για αύξηση της μεταβλητότητας; Προφανώς, ισχυρίζεται ο Koesterich, αλλά μέχρι και σήμερα οι αγορές έχουν αποτιμήσει σε πολύ μικρό βαθμό την πιθανότητα να εκλεγεί Πρόεδρος ο Donald Trup. Αν αυτό συμβεί, τότε η αύξηση της μεταβλητότητας θα είναι τρομακτική.

Facebook Comments