Νέα αναβολή εφαρμογής του φόρου υπεραξίας των μετοχών
Νέα αναβολή εφαρμογής του φόρου υπεραξίας των μετοχών
Νέα αναβολή εφαρμογής του φόρου υπεραξίας των μετοχών
Αλλά και ο φόρος επί της υπεραξίας των μετοχών προκαλεί την αντίδραση του ΣΜΕΧΑ, που υποστηρίζει ότι θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αγοράς, δραστηριοποίηση πελατών σε ξένα χρηματιστήρια, απουσία μερίδας ξένων επενδυτών και ολοσχερή απομάκρυνση των Ελλήνων μικρομετόχων από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οπως είναι γνωστό, ο φόρος υπεραξίας αποτέλεσε νόμο του κράτους από το 2007 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι συνθήκες το 2007 στην εγχώρια κεφαλαιαγορά ήταν εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές, με αυξημένους τζίρους και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο εγχώριο όσο και διεθνές. Τώρα οι τζίροι βαίνουν μειούμενοι και μόνο το 2011 σε σχέση με το 2001 η αξία των συναλλαγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 50%.
Σημειώνεται ακόμη, ότι ο επιδιωκόμενος στόχος της τότε νομοθετικής παρέμβασης ήταν να αντικατασταθεί ο φόρος συναλλαγών επί των πωλήσεων μετοχών (2 τοις χιλίοις) με έναν νέο φόρο, τον φόρο υπεραξίας, όπου ο μέτοχος (Ελληνας ή αλλοδαπός) θα κατέβαλλε στο Δημόσιο ένα ποσοστό επί των κεφαλαιακών κερδών του.
Τίποτα δεν έγινε και επ αυτού η κυβέρνηση στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο και μέσα σε έξι μήνες αλλάζει πάλι τον συντελεστή των αγοραπωλησιών στο ΧΑ σε 3 τοις χιλίοις! Δηλαδή, με τις νέες διατάξεις, όχι μόνο επιβάλλεται φόρος στα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών, αυξάνεται και ταυτόχρονα δεν υπάρχει πρόβλεψη για συμψηφισμό ζημιών για τους επενδυτές.
Οι βασικές ενστάσεις των χρηματιστών
Ο φόρος υπεραξίας δεν εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ. Οπου εφαρμόζεται, συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:
– Ο υπολογισμός του γίνεται στο τέλος του κάθε ημερολογιακού έτους και όχι κάθε δίμηνο όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές από πώληση μετοχών και
– Υπάρχει αφορολόγητο όριο, πάνω από το οποίο υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, έτσι ώστε πρακτικά να εξαιρούνται από αυτόν οι μικροεπενδυτές.
Επιπρόσθετα, ο προτεινόμενος φόρος υπεραξίας δεν θα αφορά όλους τους επενδυτές. Σχετικά με τους ξένους επενδυτές και για όσους υπάρχουν, με βάση τη χώρα προέλευσης, εν ισχύ συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα καταβάλουν τον συγκεκριμένο φόρο. Οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές, που δεν τους καλύπτουν τέτοιες συμβάσεις, θα κληθούν να καταβάλουν τον φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις συναλλαγές τους και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.
Οσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, όσοι θα επιλέξουν και έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν συναλλαγές μέσω εξωτερικού, θα αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας. Για τους μικρομετόχους όμως που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες και οι οποίοι αριθμούν σχεδόν 1.000.000, προφανώς ο νέος φόρος θα τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή τους στην εγχώρια αγορά.
Τι προτείνει ο ΣΜΕΧΑ εν όψει των παραπάνω αρνητικών επιπτώσεων
– Απόσυρση της νομοθετικής διάταξης από το τρέχον φορολογικό νομοσχέδιο, άμεση έναρξη διαβούλευσης του πλαισίου εφαρμογής του με όλους τους φορείς της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη και τις επερχόμενες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την υιοθέτηση εφαρμογής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να κατατεθεί προς ψήφιση τον προσεχή Απρίλιο, όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση ότι θα φέρει το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.
– Οσον αφορά το πλαίσιο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, να ληφθεί υπόψη η ευρωπαϊκή εμπειρία, δηλαδή υπολογισμός του στο τέλος κάθε χρόνου συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν ζημιών από πώληση μετοχών, μη επιβολή του σε προϊόντα συλλογικών επενδύσεων, ελάχιστο όριο αφορολόγητων κερδών, πάνω από το οποίο θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, καθώς και ποσοστό επιβολής φόρου άμεσα συσχετισμένο με το ποσοστό φόρου επί των καταθέσεων, που είναι risk free, γεγονός που θα αποτελέσει ένα κίνητρο για τους μικρομετόχους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, η αξία συναλλαγών του Ιουνίου 2013 ανήλθε σε 1,231,10 δισ. σημειώνοντας πτώση κατά 49,3% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 2,427 δισ. Σε σχέση με τον Ιούνιο 2012, που η αξία συναλλαγών ήταν 1,040 δισ., σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 18,3%. Αντίστοιχα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Ιουνίου 2013 ήταν 64,79 εκατ., μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα (127,77 εκατ.) και αυξημένη της αντίστοιχης του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους (52,04 εκατ.).
Και συζητάμε για την αύξηση της φορολογίας στο Χρηματιστήριο, τη στιγμή που η μοναδική πύλη εισόδου φρέσκου χρήματος στην αγορά μας και στην οικονομία δεν είναι άλλη από αυτή των ξένων. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ, τον Ιούνιο 2013 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 40,25 εκατ. Οι εισροές προέρχονται από ξένα νομικά πρόσωπα (40,49 εκατ.), από θεσμικούς επενδυτές (4,67 εκατ.) και από ιδιώτες αλλοδαπούς (1,59 εκατ.), ενώ οι εκροές προέρχονται από λοιπά νομικά πρόσωπα (6,49 εκατ.). και από λοιπούς αλλοδαπούς επενδυτές (0,01 εκατ.).
ΧΣ
Facebook Comments