Yπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών
Yπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών
Yπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών
Το πολυνομόσχέδιο, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές Ν.Δ. και ΠαΣοΚ και αύριο, μπάινει στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η διαδικασία ψήφισής του θα διενεργηθεί το βράδυ της Τετάρτης.
Όπως έγινε γνωστό, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα, κατά την αυριανή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα αποσυρθεί η διάταξη που προσφέρει ποινική ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – υπό τον όρο αυτό υπερψήφισε το σχετικό άρθρο το ΠαΣοΚ – , καθώς και τροπολογία, με την οποία προσφερόταν το προεδρικό αεροσκάφος και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις μετακινήσεις του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, οι καταργήσεις ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση δεν αποσκοπούν αλλού, παρά στην εκκαθάριση της σύγχυσης που δημιουργείται στην αγορά εργασίας από τις επικαλύψεις ειδικοτήτων ανάμεσα σε διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες.
«Πολλά από τα επαγγέλματα υγείας τα βρίσκουμε σε τρεις ή και τέσσερις βαθμίδες», τόνισε ο υπουργός Παιδείας. «Για παράδειγμα έχουμε νοσηλευτές αποφοίτους ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΤΕΙ και ΑΕΙ – κάτι που σημαίνει συμπίεση και στρέβλωση στην αγορά εργασίας. Στη δική σας ιδεολογική διάλεκτο, αυτό σημαίνει πάρτι των εργοδοτών που μπορούν να προσλάβουν εκείνον που αμείβεται με τα λιγότερα», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, απευθυνόμενος προς τον ΣυΡιζΑ.
«Εμείς δεν καταργούμε τις ειδικότητες αυτές. Τις μεταφέρουμε στα δημόσια ΙΕΚ που είναι 91 και βρίσκονται σε όλους τους νομούς (κάποιοι έχουν και δύο). Με τον τρόπο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα να μην χάσουμε τις ειδικότητες και να μικρύνουμε αυτήν την πανσπερμία στα επίπεδα της εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται σε πάρα πολλές χώρες – το να σπρώχνουμε την εξειδίκευση στην παραπάνω βαθμίδα», διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά στους καθηγητές στις ειδικότητες των παραϊατρικών επαγγελμάτων (το 55% του συνόλου), ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δεσμεύθηκε να τους απορροφήσει στο υπουργείο του, καθώς είναι σε θέση να καλύψουν υφιστάμενες ανάγκες του, χωρίς να παραβιαστούν με αυτόν τον τρόπο οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας για περιορισμό στις προσλήψεις.
Από τους υπόλοιπους καθηγητές, θα προστατευτούν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι – αν και ο ορισμός των τελευταίων, αναμένεται να διευκρινιστεί αύριο. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι που ήδη φοιτούν στα ΕΠΑΛ θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, επίσης, πως 1.250 εργαζόμενοι απ τον τομέα της Υγείας θα μπουν σε κινητικότητα, «θα μεταφερθούν απ τις μονάδες των οποίων θα αλλάξουμε χαρακτήρα και θα μεταφερθούν σε κενές οργανικές θέσεις γειτονικών μονάδων. Ούτε μία απόλυση δεν θα γίνει. Ο λόγος που δεν προβλέπεται να γίνουν απολύσεις, είναι γιατί τα κενά που έχουμε είναι περισσότερα απ την κινητικότητα».
Τέλος, απέναντι στις επικρίσεις για την απόλυση των σχολικών φυλάκων, ο κ. Αρβανιτόπουλος διευκρίνισε πως η αρμοδιότητα για τη φύλαξη των σχολείων και την πρόσληψη φυλάκων δεν εμπίπτει στο υπουργείο του, και ανέφερε πως «έχουμε κάνει τις δικές μας παραστάσεις ώστε να προφυλάσσονται οι σχολικές μας μονάδες. Αυτό είναι για μας θέμα ευαισθησίας».
Συνάντηση Αρβανιτόπουλου – Ν.Δ.
Τη διαβεβαίωση ότι οι 13.000 μαθητές, των οποίων η ειδικότητα θα καταργηθεί, θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους με ωρομίσθιους καθηγητές, έδωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνάντησή του με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκε ότι οι 53 ειδικότητες που θα καταργηθούν από τα τεχνικά λύκεια θα απορροφηθούν από τα 91 δημόσια ΙΕΚ τα οποία λειτουργούν στη χώρα, ενώ κάποιες θα αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας των ΤΕΙ.
Παράλληλα, θα υπάρξει αναβάθμιση των ειδικοτήτων αυτών, θα διευρυνθεί η δυνατότητα των απόφοιτων του γυμνασίου στην επιλογή της ειδικότητας που επιθυμούν να ειδικευτούν, ενώ θα επιδιωχθεί η σύνδεση των ειδικοτήτων με την αγορά εργασίας.
Αντίθετα, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των τρίτεκνων, σχετικά με το εάν θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Η βούληση του υπουργείου είναι να υπαχθούν σε καθεστώς εξαίρεσης, ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αρθούν ορισμένα νομικά κωλύματα.
Αντίδραση ΟΛΜΕ
Το σχέδιο υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητών προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΟΛΜΕ.
Η ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κατήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, κ. Αθανάσιο Κυριαζή, ότι έσπευσε να αποστείλει τις λίστες των καθηγητών σε διαθεσιμότητα στις περιφερειακές διευθύνσεις, πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.
«Η κυβέρνηση οδηγεί περίπου 2.500 εκπαιδευτικούς στην ανεργία», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θέμης Κοτσιφάκης, προαναγγέλλοντας ότι η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης θα καταθέσει μηνύσεις εναντίον όσων εμπλέκονται στην ανάρτηση στο διαδίκτυο των προσωπικών δεδομένων των καθηγητών που είναι υποψήφιοι για ένταξη στο καθεστώς διαθεσιμότητας.
Εξάλλου, η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών ΙΕΚ και περίπου 20.000 μαθητές δεν θα βρίσκουν σχολεία για τον τομέα και την ειδικότητα που θέλουν να σπουδάσουν.
Παράλληλα, καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο και τους γονείς των μαθητών σε αγωνιστική συμπαράσταση.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει απόψε το βράδυ στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, στην Πλατεία Συντάγματος.
Οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν συναυλία συμπαράστασης και προαναγγέλλουν ότι θα παραμείνουν όλο το βράδυ στο Σύνταγμα. Παράλληλα, υπόσχονται ένα θερμό φθινόπωρο με «απεργίες μεγάλης έντασης και διάρκειας» όπως δήλωσε ο γγ της ΟΛΜΕ, κ. Σταμάτης Νικολάου.
Αδ. Γεωργιάδης: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στον τομέα της Υγείας»
Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς από το χώρο της Υγείας, καθώς «υπάρχουν μεγάλα κενά» διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega. Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας 1.250 υπάλληλοι, πλην γιατρών, και δεσμεύτηκε ότι η μετακίνηση του κάθε υπαλλήλου θα γίνει εντός της εκάστοτε υγειονομικής περιφέρειας.
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «όσοι βγουν σε καθεστώς κινητικότητας δεν θα χρειαστεί να περιμένουν 8 μήνες για τη νέα τοποθέτηση».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται αιφνιδιάσει κανέναν και πρόσθεσε ότι, αφού επισκεφθεί όλους τους εμπλεκόμενους, θα έχει εντός της εβδομάδας συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για να «συνεννοηθούν πλήρως».
Σχετικά με τις αλλαγές στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «υπάρχουν νοσοκομεία, στα οποία θα επέλθουν αλλαγές, τόσο για καλύτερες παροχές υγείας, όσο και για εξοικονόμηση χρημάτων» και αναφέρθηκε στην αλλαγή χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων. Όπως είπε, τα νοσοκομεία που δεν έχουν πληρότητα θα αλλάξουν χαρακτήρα και θα μετατραπούν σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας αστικού τύπου.
Σημείωσε, επίσης, ότι το Δημόσιο προσανατολίζεται να αναθέσει σε ιδιώτες τον έλεγχο της αναγκαιότητας των επεμβάσεων και της ορθής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως είπε, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες πρώτα ελέγχουν και μετά αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.
Τροπολογίες της Δημοκρατικής Αριστεράς ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε εννέα τροπολογίες.
Τροπολογίες από τη ΔημΑρ
Εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η Δημοκρατική Αριστερά πρότεινε μία σειρά από τροπολογίες:
Συγκεκριμένα, προτείνει:
– Τον άμεσο εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΟΠΠΥ με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πρακτική αξία της υπερβάλλουσας δαπάνης.
– Όσον αφορά την κινητικότητα, θεωρεί ότι θα ήταν συνταγματικά θεμιτή μόνο εάν η κατάργηση θέσεων αφορούσε πλεονάζουσες ή κενές θέσεις δημοσιών υπηρεσιών ή δε πλεονάζουσες θα προέκυπταν με τρόπο τεκμηριωμένο και αντικειμενικό.
– Την κατάργηση των παραγράφων 3 – 6 του άρθρου 90 που αναφέρεται στη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 σε 8 μήνες.
– Η φορολόγηση των δικαιωμάτων και μισθωμάτων από τα ακίνητα να γίνεται με βάση την κλίμακα του κύριου εισοδήματος του φορολογουμένου ή με βάση την κλίμακα των μισθωτών εφόσον πρόκειται για τη μοναδική πηγή εισοδήματος.
– Την έκπτωση φόρου από τη δαπάνη για τα ενοίκια και προβλέπει την επέκταση και ενίσχυση του μέτρου συλλογής των αποδείξεων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
– Οι μισθοί και οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία να χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% αντί του άνω του 80% που προβλέπει η ρύθμιση.
– Την τροποποίηση του άρθρου 65 του ν. 4170/2013 έτσι ώστε να εξαιρούνται προνοιακά επιδόματα από τον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.
– Την τροποποίηση στη φορολόγηση των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα (αλλαγή κλίμακας).
-Την αύξηση του ποσού μείωσης κατά 100 € ανά τέκνο και πρόσθετη μείωση φόρου σε περίπτωση αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Facebook Comments