Ασφυκτικά περιθώρια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων
Με τρεις μήνες καθυστέρηση, η κυβέρνηση καλείται τώρα να υλοποιήσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου ή το πολύ έως την Σύνοδο του ΔΝΤ όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα
Με τρεις μήνες καθυστέρηση, η κυβέρνηση καλείται τώρα να υλοποιήσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου ή το πολύ έως την Σύνοδο του ΔΝΤ όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα
Με τρεις μήνες καθυστέρηση, η κυβέρνηση καλείται τώρα να υλοποιήσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου ή το πολύ έως την Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να μην αρχίσουν τα προβλήματα.
Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 9 του μήνα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ την επομένη (10 Οκτωβρίου) συνεδριάζει το Eurogroup. Εως τότε, θα πρέπει η Αθήνα να έχει κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να έχει αυξημένες πιθανότητες να περάσει τα επιχειρήματά της στις συζητήσεις που θα γίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του ελληνικού χρέους. Συζητήσεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις των επόμενων μηνών, καθώς και το εάν τελικά θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.
Στους κόλπους των δανειστών της χώρας επικρατεί αισιοδοξία ότι έως αυτές τις κρίσιμες διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το σύνολο των προαπαιτούμενων μέτρων. Δηλαδή, θεωρούν ότι ακόμα κι αν χαθεί το ορόσημο της 29ς Σεπτεμβρίου (συνεδριάζει το Euroworking Group), η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δράσεις που πρέπει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι «απολογούμενη» για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Επίσης, όσοι δεν θέλουν να ανοίξουν τώρα τη συζήτηση για το χρέος (όπως για παράδειγμα η Γερμανία), ενδεχομένως να αξιοποιήσουν την καθυστέρηση της Αθήνας για να στείλουν σε μεταγενέστερο χρόνο τόσο τη δεύτερη αξιολόγηση, όσο και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.
Η τρίτη αρνητική συνέπεια θα είναι να τεθεί σε κίνδυνο η υποδόση των 2,8 δις ευρώ, η οποία είναι διαθέσιμη έως τις 31 Οκτωβρίου. Αν μέχρι τότε η Αθήνα δεν έχει κάνει όσα της αναλογούν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η υποδόση «χάνεται» και για να διατεθεί θα πρέπει να εγκριθεί και πάλι από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης που ακολουθούν τη σχετική διαδικασία (όπως το γερμανικό). Υπενθυμίζεται ότι τα 1,7 δις ευρώ από τα 2,8 δις ευρώ της υποδόσης είναι προγραμματισμένο να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο καλείται να «τρέξει» την ολοκλήρωση των περίπου μισών προαπαιτούμενων δράσεων που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή. Πιθανόν τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ αναμένεται και ένα πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες απαιτούνται για να κλείσουν τα μέτρα.
Facebook Comments