ΟΗΕ: Προσφυγικό, χρέος και Κυπριακό στην ατζέντα Τσίπρα
Το προσφυγικό ζήτημα και η δύσκολη θέση της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη
Το προσφυγικό ζήτημα και η δύσκολη θέση της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με κύρια θέματα συζήτησης το Κυπριακό όπως και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους – εκφώνησε ομιλία στη σύνοδο του ΟΗΕ για τη “διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας”. Σε αυτή υπογράμμισε την ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου των προσφυγικών ροών και προειδοποίησε ότι “αν σήμερα δεν κάνουμε μια συντονισμένη κίνηση και δεν αντικαταστήσουμε με νόμιμες τις παράνομες οδούς διακίνησης των προσφύγων και δεν προχωρήσουμε στη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες, θα αποτύχουμε” και εγκυμονεί ο κίνδυνος να υπάρξουν τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.
Ζήτησε να δείξει η Ευρώπη κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στη χώρα μας η οποία τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει πληγεί δυσανάλογα από το κύμα του 1,5 εκατομμυρίου μεταναστών που έχει πλήξει τν Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική σε χώρες της ΕΕ που προέβησαν σε μονομερείς ενέργειες και έκλεισαν τα σύνορά τους.
To προσφυγικό στο επίκεντρο
“Για να ενισχύσουμε τα σύνορα και τη διαδικασία του ασύλου πρέπει οι απαραίτητες δράσεις να γίνουν στη βάση της αλληλεγγύης και του καταμερισμού ευθυνών” ανέφερε και επισήμανε ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, θα κάνουν πιο αισθητή την εμφάνισή τους εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις.
“Η Ευρώπη αναρωτιέται αν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή χωρίς να παραβιασθεί το διεθνές δίκαιο και η συνθήκη της Γενεύης” ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε την ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζεται η “δύσκολη συμφωνία” της ΕΕ με την Τουρκία, και παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας με τις ασιατικές και αφρικανικές χώρες.
Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει πλέον η διεθνής κοινότητα στο πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι σήμερα, στην έδρα του ΟΗΕ θα διεξαχθεί άλλη μια σύνοδος για το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτή τη φορά υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου και άλλων έξι ηγετών, στην οποία επίσης θα κάνει παρέμβαση ο πρωθυπουργός καθώς η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης έχει πληγεί σημαντικά από τις προσφυγικές ροές.
Συναντήσεις με Μέι, Ερντογάν και ομιλίες Αναστασιάδη, Τουσκ
“Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο προέβησαν σε έναν συντονισμό κινήσεων καθώς ο διεθνής παράγοντας ενεργοποιείται έντονα για λύση του Κυπριακού. Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα δει εκτός του Τζο Μπάιντεν, και την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ενώ αύριο θα συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τα δεδομένα στο Κυπριακό όπου το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται θετική δυναμική και εκπέμπεται αισιοδοξία για λύση. Το θέμα θα συζητήσουν σημερα και ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
“Στη δική του παρέμβαση στη σύνοδο του ΟΗΕ για το προσφυγικό, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρέπει η Δύση να βοηθήσει να αναπτυχθούν οικονομικά οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μεταναστευτικές ροές ώστε να εκλείψει το κίνητρο εξόδου, ενώ υπογράμμισε ότι από την πλευρά της η Κύπρος πρωταγωνιστεί με άλλες χώρες της Αν Μεσογείου σε ένα σκηνικό περιφερειακής συνεργασίας που στοχεύει στη σταθεροποίηση της περιοχής, εξέλιξη που επιδρά θετικά και στη διαχείριση του προσφυγικού.
Τέλος, ο πρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναντ Τουσκ, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το 2015 όταν οι ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών έφθασαν το 1,5 εκατομμύριο, και σημείωσε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Χαιρέτισε εκ μέρους της ΕΕ την απόφαση του ΟΗΕ να επικεντρωθεί στο σημαντικότερο πρόβλημα πού αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, και υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του φαινόμενου.
Facebook Comments